Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SOS București – Cum a devenit Nicușor Dan o piatră de moară la gâtul Capitalei? (analiza)

Inquam Photos
Nicusor Dan

Din ce în ce mai multe voci politice, inclusiv din rândul susținătorilor săi tradiționali, au devenit critice la adresa actualului primar general. Venit pe un val uriaș de așteptări, după ce a câștigat la limită fotoliul de edil, fostul ONG-ist nu pare să se adaptat în haina apăsătoare a celui mai votat român după președinte. Pe lângă lipsa de comunicare și bâlbele repetate, acestuia i se reproșează nu doar că nu a livrat nimic din promisiunile făcute, dar și că a generat un blocaj fără precedent, de natură să afecteze ireparabil dezvoltarea Capitalei și situația economică a bucureștenilor și a țării.

Negocierile împărțirii candidaturilor în 2020 sunt deja istorie. „Dreapta unită” pare să fie în moarte clinică în cel mai mare oraș al țării, deși PNL se încăpățânează să păstreze această piatră de moară legată la gâtul său. Însă dacă termoficarea, traficul, parcurile și poluarea sunt probleme vechi, șocul deciziilor luate de Nicușor Dan va afecta, din păcate, nu doar locuitorii Capitalei, ci întreaga Românie.

Asta pentru că scenariul negru este deja confirmat de cifre absolut îngriorătoare. Urmare a suspendării PUZ-urilor, din inițiativa primarului general, contribuția Bucureștiului la formarea PIB a scăzut cu 2,4%, estimarea scăderii încasărilor fiscale este de 3,45 miliarde de euro pe următorii 3 ani, iar afectarea gravă a efectului de multiplicare din economie va duce la blocarea activității a 90% dintre firmele din domeniu, în paralel cu dispariția marilor investitori, care se vor orienta spre alte piețe, prăbușind ritmul dezvoltării Capitalei și regiunii. În plus, explozia prețurilor apartamentelor, pe fondul lipsei ofertei, va gripa inclusiv piața creditării.

Mai mult, dacă Planul Urbanistic General va fi anulat în instanță, așa cum pare să fie inevitabil, nicio formă de investiții în construcții – fie ele private sau ale administrației (lucrări tehnico-edilitare sau lucrări urbane) –  nu se vor mai putea realiza.

Toate acestea au fost expuse săptămâna trecută într-un eveniment intitulat „Cum (NU) construim în România. Soluții la provocările momentului”, organizat de către DC MEDIA GROUP. Reunind mari investitori, cu cifre de afaceri de aproape 3 miliarde de euro, conferința a arătat că abuzul administrativ comis de actualul primar va produce pagube uriașe, fără a rezolva problema urbanismului.

Peste toate acestea, Nicușor Dan a pus la final de septembrie în dezbatere publică o dispoziție (https://www3.pmb.ro/institutii/cgmb/dezb_publica/proiecte/1595) cel puțin suspectă, prin care urmează să interzică primarilor de sectoare eliberarea oricăror documentații de urbanism. Codul administrativ precizează foarte clar faptul că nu există nicio relație de subordonare între primarul general și edilii de sector. Prin urmare, abuzul ar fi evident, câtă vreme Nicușor Dan nu poate dispune acestora nimic. Totuși, problema este că un astfel de act administrativ riscă să producă efecte suplimentare, pe lângă existentul blocaj.

Curios este cum decidenții guvernamentali continuă să cauționeze toate aceste aberații administrative, mai ales că riscul de afectare a întregii economii este unul uriaș. Dacă rațiunea politică pragmatică a PSD vizează opoziția în Consiliul General, majoritatea PNL-USR susține derapajele administrative ale primarului, în condițiile în care liderul liberal este și premier. Or, măcar din perspectia funcției sale, Nicolae Ciucă ar trebui să fie interesat de dezvoltarea Capitalei și de încasările la buget. Or, această periculoasă inerție a ignorării pericolului va conduce la efecte absolut devastatoare. Rămâne de văzut dacă trezirea tuturor celor care pot opri acest delir se va întmpla înainte ca dezastrul să să fie total.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.