Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soţiile militarilor din regimentul Azov, în audiență la Vatican: 'L-am rugat pe Papa Francisc să vorbească cu Vladimir Putin'

atalayar.com
Azovstal

Un grup de soţii ale unor militari ucraineni din regimentul Azov s-a întâlnit miercuri la Roma cu papa Francisc, cerându-i să intervină pentru a "salva vieţile" acestor soldaţi, care rezistă de mai multe săptămâni în combinatul siderurgic Azovstal bombardat de armata rusă la Mariupol, în sud-estul Ucrainei, informează AFP.

"L-am rugat să vină în Ucraina, să vorbească cu (preşedintele rus Vladimir) Putin, să-i spună 'Lăsaţi-i să plece'", a declarat reporterilor Kateryna Prokopenko, soţia unuia dintre liderii regimentului Azov, Denis Prokopenko.

Întâlnirea, despre care femeile susţin că a durat "aproximativ cinci minute", a avut loc după audienţa generală a suveranului pontif în Piaţa Sfântul Petru din Vatican.

"Sperăm că această întâlnire le va salva vieţile. Suntem pregătiţi pentru o acţiune din partea Papei, a delegaţiei sale, soldaţii noştri sunt pregătiţi să lase jos armele în caz de evacuare într-o ţară terţă", a adăugat ea.

"I-am spus papei că 700 dintre soldaţii noştri sunt răniţi, că suferă de cangrenă, amputări (...) Mulţi dintre ei sunt morţi, nu i-am putut îngropa", a declarat la rândul său Iulia Fedosiuk, în vârstă de 29 de ani.

"L-am rugat pe papă să-i ajute, să acţioneze ca o a treia parte în acest război şi să le permită să fugă printr-un coridor umanitar. Ne-a spus că se roagă pentru noi şi că va face tot ce poate", a adăugat ea, subliniind "condiţiile teribile" de la faţa locului , "fără apă, fără hrană şi fără echipament medical".

Ele au povestit că se tem că soldaţii vor fi capturaţi, torturaţi şi ucişi de către forţele ruse.

De câteva săptămâni, Mariupol se află aproape în întregime sub controlul forţelor ruse. Doar uriaşa oţelărie Azovstal, pe care armata rusă o atacă fără încetare, le scapă.

Potrivit Kievului, "peste o mie" de soldaţi ucraineni, dintre care "sute de răniţi", se află încă în galeriile subterane ale acestui vast complex metalurgic, după evacuarea tuturor civililor săptămâna trecută cu ajutorul ONU.

Autorităţile ucrainene au declarat că "lucrează" la posibilitatea de a evacua soldaţii răniţi, personalul medical şi capelanii militari din Azovstal, sperând în acelaşi timp să primească ajutor din partea organizaţiilor internaţionale şi a Turciei.

Creat în 2014, controversatul regiment Azov se află în centrul unui război de propagandă între Kiev şi Rusia, unul dintre obiectivele declarate ale războiului fiind "denazificarea" Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.