Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sovietolog: 'Vladimir Putin poate fi înlăturat doar printr-o lovitură orchestrată de apropiații săi'

www.dailystar.com.lb
Vladimir Putin

Specializată în istorie sovietică, istoricul francez Françoise Thom face, într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, o radiografie a regimului rus, analiză în care oferă un scenariu legat de detronarea lui Vladimir Putin:

Citește și: Victor Ponta, despre dosarul Ioanei Băsescu: 'Suntem penibili, sincer. Să o condamni pe fata lui Băsescu în 2021 pentru campania lui taică-său din 2009?'

  • „Lui Putin îi este teamă mai mult decât orice de o ruptură în rândurile liderilor elitei, gândindu-se la scenariul Gorbaciov: pierderea imperiului din cauza unui conflict la vârf. Bineînţeles, există nemulţumiri şi în rândul oligarhilor care vor să fure în Rusia, dar să trăiască în Vest. Politica de confruntare a lui Putin îi răneşte, iar scurgerile de informaţii la nivel înalt despre viaţa sa privată dovedesc că fosta disciplină nu mai există. Putin poate fi înlăturat de la putere doar printr-o révolution de palais, o lovitură orchestrată de asociaţii lui cei mai apropiaţi. Dar acest lucru se va întâmpla doar când vor realiza că rămânerea lui Putin la putere pune în pericol putinismul, sistemul lui Putin.
  • Atât timp cât Vestul rămâne pasiv şi se complace, nu există niciun motiv să scape de „conducătorul naţional“. Regimul are încă rezerve mari de stabilitate. Putin însă nu are nicio remuşcare pentru a folosi teroarea. Din păcate, represiunea funcţionează, în special în Rusia. Probabil că Putin îşi va pregăti scena pentru o reformă Potemkin – arestează câţiva membri corupţi ai sistemului, dă nişte bani pensionarilor şi lansează o politică externă aventuroasă pentru un boost de popularitate. După părerea mea, Vestul trebuie să adopte nişte sancţiuni reale, vizând asociaţi apropriaţi de-ai lui Putin, vizând infrastructura de gaz şi petrol, transferul de tehnologie etc.
  • Popularitatea lui Putin s-a erodat, dar regimul lui este foarte puţin criticat din punct de vedere politic. Oamenii sunt nefericiţi pentru că au încetat a se îmbogăţi, aşa cum se întâmpla la începutul stăpânirii sale. Practic, nu există nicio critică în Rusia la adresa politicii externe a lui Putin, nici măcar în rândurile opoziţiei. Atât timp cât visul de a face Rusia o mare putere prin subminarea ţărilor vestice, prin umilirea statelor vecine mai mici şi prin subversiunea ordinii internaţionale este împărţit de marea majoritate a ruşilor, nu există nicio speranţă de a învinge autocraţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.