Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spațiile comerciale din cladirile cu risc seismic, interzise prin lege

bulina rosie

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, legea care prevede interzicerea desfasurarii de activitati în spatiile comerciale precum magazine, sali de spectacole si structuri turistice, în cladirile cu risc seismic ridicat, pâna la consolidarea cladirilor.

Legea modifica Ordonanta Guvernului 20/1994, privind masurile pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente si a fost initiata de senatorii PSD Darius Vâlcov si Mihai Fifor în anul 2014. Initial, legea prevedea doar sanctiuni pentru operatorii care nu urgenteaza lucrarile de consolidare în astfel de spatii, însa, potrivit unui amendament depus în Senat, a fost introdusa si respectiva interdictie.

Astfel, legea prevede interzicerea organizarii si desfasurarii de activitati permanente si/sau temporare în spatile "care implica aglomerari de persoane pâna la finalizarea lucrarilor de interventie realizate în scopul cresterii nivelului de siguranta la actiuni seismice a constructiei existente".

Spatiile la care face trimitere legea sunt spatii publice cu alta destinatie decât cea de locuinta, respectiv "spatiile realizate în scopul desfasurarii de activitati care implica aglomerari de persoane, precum: sali de spectacol, de expozitii, de lectura, spatii pentru comert, structuri turistice de cazare si alimentatie publica si prestari de servicii, asistenta sociala si medicala, administratie publica si altele asemenea, indiferent daca aceste spatii sunt rezultatul conceptiei initiale a constructiei ori, dupa caz, al unor amenajari ulterioare".

Legea a fost adoptata în Parlament pe 10 octombrie si trimisa presedintelui Iohannis la promulgare.

Dupa tragedia din clubul Colectiv, Coalitia Nationala pentru Modernizarea României i-a solicitat presedintelui promulgarea acestei legi de urgenta, informeaza Mediafax.

Printr-un comunicat de presa, Coalitia Nationala pentru Modernizarea României a transmis ca solicita promulgarea legii privind unele masuri urgente de reducere a riscului seismic asupra populatiei, proiect de lege aprobat deja de catre Parlament si care prevede interzicerea organizarii de evenimente în spatii care au risc seismic ridicat sau care nu au fost consolidate, cum ar fi Centrul Vechi al Bucurestiului.

De asemenea, CNMR solicita Guvernului realizarea unui control la nivelul tuturor cluburilor, barurilor, restaurantelor, cafenelelor si altor spatii publice care au obligatia de a avea un sistem de avertizare si stingere a incendiilor si prezentarea unui raport public privind situatia exacta a spatiilor care detin acest sistem, precum si a masurilor luate în cazul acelor spatii care nu detin sistemul mentionat.

Reprezentantii Coalitiei mai cer interzicerea activitatilor comerciale (cluburi, baruri, restaurante, etc) în subsolurile cladirilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.