Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania este afectată în continuare de un val de caniculă timpurie: Temperaturile continuă să crească şi în Franţa

smartradio.ro
soare caldura avion canicula vara cer

Un val canicular neobişnuit de timpuriu care afectează Spania începând din weekend, s-a răspândit miercuri în centrul şi nord-estul ţării, relatează agenţia DPA.

Pentru capitala Madrid, serviciul naţional de meteorologie AEMET a prognozat 39 până la 40 de grade Celsius, în timp ce la Zaragoza temperaturile ar putea atinge chiar şi 45 de grade Celsius, sâmbătă. Prognoza pentru insula Mallorca, o celebră destinaţie turistică, indică 36 de grade Celsius.

Temperaturile din sud, regiune deosebit de afectată până acum de acest episod de caniculă, au scăzut uşor - la Sevilla au fost prognozate 39 de grade Celsius, iar la Cordoba 41 de grade Celsius. În Andaluzia, valorile de temperatură au atins în ultimele zile chiar şi 43 de grade Celsius.

Autorităţile au sfătuit locuitorii să bea multă apă, să se limiteze la mese uşoare, să se ferească de soare, să evite efortul fizic şi să consulte un medic la primul semn de insolaţie, potrivit Agerpres.ro.

Valul de caniculă s-ar putea domoli în weekend, însă acest lucru nu este sigur, a subliniat AEMET.

Combinată cu seceta severă, căldura excesivă creşte riscul de incendii de vegetaţie. De la începutul anului, peste 19.000 de hectare de pădure au ars, de aproximativ două ori mai mult comparativ cu media pentru aceeaşi perioadă din 2006 până în 2021, a relatat postul de televiziune RTVE, citând date de la serviciul european de observare a Pământului Copernicus.

Potrivit cotidianului El País, numărul episoadelor caniculare din Spania este în creştere. Acestea debutează mai devreme în an, sunt mai lungi, aduc temperaturi mai ridicate şi afectează concomitent din ce în ce mai multe zone ţării.

În luna mai, sudul Spaniei a fost afectat de un val canicular timpuriu, cu până la 41 de grade Celsius.

Recordul absolut a fost înregistrat în luna august a anului trecut la Montoro, în Andaluzia: 47,4 grade Celsius.

Experţii atribuie această tendinţă schimbărilor climatice provocate de om.

La rândul său, Franţa este vizată de un val de caniculă, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius la nivel local, urmat de episoade de vreme severă, în anumite regiuni, în weekend, potrivit prognozelor.

Météo France a anunţat miercuri că cele mai ridicate temperaturi sunt aşteptate de joi până sâmbătă, când sunt prognozate temperaturi de peste 20 de grade Celsius în cursul nopţii. La Paris, sunt prognozate temperaturi de 38 de grade Celsius, sâmbătă.

Incendii de vegetaţie au continuat să izbucnească în sudul Franţei. Departamentul Lozere a anunţat miercuri că 120 de pompieri au continuat să lupte cu un incendiu izbucnit cu o zi înainte în zona Mas-Saint-Chély. Un drum a fost închis, iar 70 de hectare de pădure au fost mistuite de flăcări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.