Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania şi Portugalia sunt afectate de un val de caniculă, cu un risc foarte ridicat de incendii

DC News
pompier incendiu incendii

Spania şi Portugalia sunt afectate de un val de caniculă, cu un risc foarte ridicat de incendii în mare parte a peninsulei, au avertizat joi autorităţile din cele două ţări, relatează AFP.

Aceste riscuri de incendii sunt cu atât mai îngrijorătoare în Spania şi în Portugalia, în condiţiile în care bazinul mediteranean este scena timp de câteva săptămâni a unor incendii devastatoare, în special în Grecia şi Algeria.

În Spania, riscul de incendii este evaluat ca fiind "extrem" în mare parte din ţară joi şi vineri, potrivit Agenţiei Naţionale de Meteorologie (AEMET), care încă nu şi-a publicat prognoza de risc pentru următoarele zile, scrie Agerpres.ro.

În Portugalia, alerta de incendiu este "maximă" între joi şi luni în regiunile din nordul şi centrul ţării, precum şi într-o parte din Algarve (sud), a informat Météo Portugal.

Aceste riscuri sunt cauzate de un val de căldură care va creşte mercurul termometrelor până la 40 de grade Celsius cel puţin până lunea viitoare în mare parte a peninsulei, cu temperaturi clar mai ridicate în mai multe regiuni, în special în valea Guadalquivir (sudul Spaniei), unde temperaturile ar putea atinge până la 45 de grade Celsius.

Miercuri, temperaturile au atins 42 de grade Celsius în provincia Ciudad Real (centrul Spaniei), conform măsurătorilor AEMET.

La rândul său, regiunea turistică Catalonia (nord-estul Spaniei) a interzis campingul în păduri şi activităţile sportive în zonele rurale, precum şi anumite activităţi agricole mecanice la anumite ore, pentru a limita riscurile de incendiu.

Pentru prima dată din 1920, celebrul parc Retiro, foarte popular printre madrilenii care caută un loc umbros, urmează să se confrunte cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius timp de trei zile consecutiv, de vineri până duminică, a declarat purtătorul de cuvânt al AEMET, Rubén del Campo, pe Twitter.

Aceste temperaturi, cu mult peste normele sezoniere, se datorează unei mase de aer foarte cald venite din nordul Africii, combinate cu o expunere solară puternică, au declarat cele două agenţii meteorologice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.