Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spațiul Schengen a fost anulat 'temporar' în 11 țări UE: controale la frontieră și granițe închise / 'E un efect de domino'

DW
schengen

Spațiul Schengen a fost anulat în 11 țări UE: controale la frontieră și granițe închise

Delicata criză internațională, riscul din ce în ce mai mare ca conflictul arabo-israelian să se extindă în întreg Orientul Mijlociu, atacurile și alarmele repetate din unele orașe europene au determinat Italia și alte zece țări să-și închidă granițele, iar Comisia Europeană a primit notificări oficiale cu privire la suspendarea liberei circulații prevăzută de Tratatul Schengen, informează RAI NEWS, potrivit Rador Radio România.

Controalele la frontieră au fost reintroduse

Guvernul italian a decis să reintroducă controalele la granița cu Slovenia, întrucât: ''Măsurile poliției la frontiera italiano-slovenă nu sunt adecvate pentru a asigura securitatea necesară''.

Supravegherea italiană a fost întărită și la granițele cu alte teritorii, precum Austria și Elveția.

Ministrul de interne Piantedosi a anunţat că va fi acordată o atenție deosebită tranzitului migranților.

Deciziile au fost luate şi în lumina știrilor referitoare la atacatorul de la Bruxelles care debarcase la Lampedusa și care a locuit destul de mult timp în Italia, chiar şi atunci când începuse să se radicalizeze.

În total, unsprezece țări au reintrodus controalele la frontieră: pe lângă Italia, Slovenia, Austria, Germania, Franța, Cehia, Polonia, Slovacia, Suedia, Danemarca și Norvegia, care deși nu fac parte din UE, aderă la spațiul Schengen.

Ce spune Croația

Reintroducerea temporară a controlului frontalier de către tot mai multe state membre ale Uniunii Europene în interiorul spaţiului Schengen este cauzată de noua situaţie a securităţii, dar controlul nu va fi cum a fost înainte de aderarea Croaţiei la Schengen, a declarat marţi ministrul de interne croat Davor Bozinovic, informează Hina, relatează Agerpres.

''Codul frontalier Schengen le permite statelor membre să reintroducă controlul intern în unele situaţii urgente, dar asta nu înseamnă o revenire la controlul frontalier care a fost în vigoare înaintea intrării în Schengen'', a explicat Bozinovic jurnaliştilor la Luxemburg, unde participă la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE.

Situaţia securităţii s-a modificat în urma atacului mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului şi consecinţelor acestei operaţiuni, printre care atacurile teroriste din Franţa şi Belgia.

''Este un efect de domino, o introducere a soluţiilor temporare prevăzute de regulile Schengen. Iată de ce Italia a decis să introducă controale la frontiera slovenă şi Slovenia la frontierele cu Croaţia şi Ungaria'', a explicat ministrul croat.

În urmă cu opt ani, Austria a introdus controale la frontiera sa cu Slovenia, dar nu controale sistematice, a adăugat el.

Davor Bozinovic a spus că a discutat cu omologul său sloven Bostjan Poklukar în această dimineaţă şi că senzaţia cu care a rămas este aceea că populaţia din apropierea frontierei nu va fi afectată de controalele temporare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.