Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Specialiștii din industria nucleară salută decizia lui Ludovic Orban de a continua activitatea la Unitățile 3 și 4 de la CNE Cernavodă

a1.ro
centrala nucleara cernavoda

Forumul Atomic Român (Romatom), asociaţia industriei nucleare din România, a anunţat miercuri că salută decizia premierului de a constitui Comitetul de coordonare strategică pentru implementarea proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară din Cernavodă, asociaţia precizând că stimularea investiţiilor în sectorul energetic reprezintă o măsură necesară de relansare economică post-criză, generată de pandemia de Covid-19, informează News.ro.

Citește și: Olguța Vasilescu, palmă pentru ministrul Muncii, Violeta Alexandru: Nu a făcut ceea ce are în prerogative

Premierul Ludovic Orban a dispus constituirea Comitetului de coordonare strategică pentru implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă, printr-o decizie publicată marţi în Monitorul Oficial. Comitetul va fi condus de ministrul Economiei, Virgil Popescu. Din componenţa organismului consultativ mai fac parte Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial, şi Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului.

Obiectivele principale ale Comitetului sunt analiza, cristalizarea şi fundamentarea deciziilor strategice şi a măsurilor necesare pentru implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă.

”Forumul Atomic Român (Romatom), asociaţia industriei nucleare din România, salută decizia prim-ministrului de a constitui Comitetul de coordonare strategică pentru implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, comitet care va fi responsabil pentru analiză, cristalizarea şi fundamentarea deciziilor strategice şi a măsurilor pentru implementarea proiectului. Romatom consideră deosebit de importantă adoptarea acestei decizii de către primul ministru al României, reprezentând un element de progres în creşterea capacităţii de producţie din surse nucleare în România, în special în contextul politicilor europene de decarbonizare şi a ţintelor de mediu asumate de România cu orizontul anului 2050”, informează asociaţia.

Reprezentanţii Romatom spun că industria nucleară din România are mari aşteptări privind finalizarea proiectului unităţilor 3 si 4 de la Cernavodă, proiect cu un rol major în creşterea nivelului de industrializare a României.

“Constituirea Comitetului de coordonare strategică pentru implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă reprezintă un semnal pozitiv pentru industria nucleară din România şi, prin impactul benefic al acestui proiect strategic de investiţii, şi pentru economia românească în general, prin crearea de noi locuri de muncă, atragerea şi retenţia specialiştilor în România, stimularea educaţiei şi a cercetării, a proiectării, a industriei constructoare de echipamente, a furnizării de lucrări şi servicii conexe domeniului nuclear. Continuarea programului nuclear în România va pune în valoare experienţa de operare deja dobândită la unităţile 1 şi 2 şi va contribui la asigurarea independenţei energetice a ţării noastre şi la menţinerea unui mix energetic echilibrat şi diversificat cu impact direct asupra tarifului la energie electrică pentru populaţie. Stimularea investiţiilor în sectorul energetic reprezintă deopotrivă o măsură necesară de relansare economică post-criză generată de pandemia de Covid-19 iar membrii Romatom urmăresc cu interes posibilitatea de a contribui la acest demers”, spune Lucian Rusu, preşedinte Romatom.

Dezvoltarea de capacităţi adiţionale de producţie a energiei nucleare în România este prevăzută atât în Strategia energetică a României 2019-2030 cu perspectiva anului 2050 cât şi în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice 2021-2030 (PNIESC), ”energia nucleară reprezentând un pilon al decarbonizării cât şi unul al asigurării securităţii energetice în România”.

În prezent, în România energia nucleară asigură aproximativ 18% din necesarul de energie electrică şi 33% din totalul electricităţii cu emisii reduse de carbon. Industria nucleară orizontală din România asigură 11.000 locuri de muncă, număr ce ar putea creşte la 19.000 în contextul demarării unor noi proiecte nucleare, generând o cifră de afaceri de 590 milioane euro.

Conform studiului realizat de Romatom cu privire la capabilitatea industriei nucleare româneşti de a participa la Proiectul Unităţilor 3 si 4 de la CNE Cernavodă, actualizat la nivelul anului 2018, se estimează că potenţiala participare a industriei nucleare româneşti la finalizarea proiectului cu bunuri şi servicii este evaluată la circa 1 - 1,6 miliarde euro, ceea ce ar reprezenta între 25 şi 40% din valoarea totală a contractului de Inginerie, Procurare, Construcţie şi Punere în funcţiune (EPCC).

Romatom s-a constituit la data de 10 ianuarie 2001, când 14 companii, cu capital privat sau de stat, precum şi două asociaţii non-guvernamentale, au decis constituirea Forumului Atomic Român. În prezent, Romatom numără peste 30 de membri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.