Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Specialiștii vin cu explicații despre boala care face ravagii: Numărul cazurilor a explodat în întreaga lume

prezervativ

Specialiștii vin cu explicații despre boala care face ravagii: Numărul cazurilor a explodat în întreaga lume

Sifilisul este una dintre cele mai vechi infecții cu transmitere sexuală cunoscute. Cândva considerată în declin, ea reapare acum într-un ritm alarmant.

Sifilisul a fost numit în multe feluri de când a fost înregistrat pentru prima dată în anii 1490, majoritatea dintre ele neplăcute - "boala franceză", "boala napoletană", "boala poloneză".

Sifilisul este un maestru în a imita alte infecții, iar simptomele timpurii sunt ușor de ignorat. Lăsată netratată, consecințele pot fi grave, scrie bbc.com.

Tushar, un ofițer de proiect în vârstă de 33 de ani din Amsterdam, a avut sifilis de două ori. Își amintește că a primit prima dată vestea prin WhatsApp de la partenerul său sexual de la acea vreme.

"Eram foarte supărat", spune el. "M-au învinovățit pe mine, ceea ce nu era posibil din cauza perioadei de fereastră. M-am simțit ciudat să fiu acuzat și a fost nevoie de ceva timp pentru a de-escalada". Tushar a fost testat și tratat în acea săptămână. "Oamenii cred în mod eronat că sifilisul este ceva ce nu poate fi vindecat. Oamenii nu înțeleg ce înseamnă să ai încă anticorpi împotriva sifilisului și să nu ai infecția."

În aprilie, SUA au publicat cele mai recente date privind infecțiile cu transmitere sexuală (ITS). Cazurile de sifilis au înregistrat cea mai mare creștere, cu un salt de 32% între 2020 și 2021, pentru a atinge cel mai mare număr de incidențe raportate în 70 de ani. De asemenea, epidemia nu dă semne de încetinire, a avertizat Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC). Și a indicat câteva noi tendințe "alarmante" care stau la baza acestei creșteri bruște a bolii.

Sifilisul congenital - în cazul în care o mamă transmite infecția copilului său în timpul sarcinii, adesea după ce a contractat-o de la partenerul său - a crescut deosebit de mult, cazurile crescând în SUA cu 32% între 2020-2021. Boala poate provoca nașteri de copii morți, decese de copii și probleme de sănătate pe tot parcursul vieții.

Ea i-a lăsat pe mulți experți în domeniul sănătății înmărmuriți.

"În urmă cu 15 sau 20 de ani, credeam că suntem pe punctul de a elimina sifilisul", spune Leandro Mena, director al diviziei de prevenire a bolilor cu transmitere sexuală din cadrul CDC. "Nu există nicio îndoială că asistăm la creșterea ratelor de sifilis, rate pe care nu le-am mai văzut în ultimii 20 de ani sau cam așa ceva".

Și nu este ceva ce se întâmplă doar în SUA. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în 2020 s-au înregistrat 7,1 milioane de cazuri noi de sifilis la nivel mondial. În 2022, în Marea Britanie, cazurile de sifilis au atins cel mai ridicat nivel din 1948 încoace.

Creșterea numărului de cazuri este ceva cu care practicienii în domeniul sănătății sexuale care lucrează în prima linie s-au familiarizat.

"Când am început să lucrez ca asistentă medicală în domeniul sănătății sexuale în 2005, era destul de rar să vezi sifilis primar, chiar și într-o clinică din centrul orașului", spune Jodie Crossman, președinte al fundației STI din Marea Britanie, unde ratele de sifilis au sărit cu 8,4% între 2020 și 2021. "Acum, majoritatea clinicilor din oraș vor vedea cel puțin doi sau trei pacienți pe zi care participă la tratament".

Infecția este cauzată de o bacterie numită Treponema pallidum, iar simptomele sunt împărțite în patru etape. Cel mai timpuriu este caracterizat de o rană nedureroasă la locul de contact sau de o erupție cutanată. O doză intramusculară de penicilină este considerată a fi cea mai eficientă modalitate de tratare a infecției. Totuși, dacă nu este tratată, sifilisul poate duce la boli neurologice și cardiovasculare pe termen lung.

Urmărind desfășurarea epidemiei din SUA de peste graniță, din Canada, Isaac Bogoch, medic specialist în boli infecțioase și cercetător la Universitatea din Toronto.

"Aceasta este tendința care se observă în mai multe țări din întreaga lume", spune el. "Este foarte îngrijorător, deoarece, în general, sifilisul este foarte ușor de tratat, iar tratamentul este disponibil pe scară largă. Așadar, o mare parte din această situație reflectă o defalcare a sistemului public de sănătate".

Canada a înregistrat o creștere de 389% pentru sifilisul infecțios, semnificativ mai mare decât alte boli cu transmitere sexuală, între 2011 și 2019

În ultimele decenii, cele mai multe cazuri de sifilis se înregistrează în rândul homosexualilor, bisexualilor și al altor bărbați care fac sex cu bărbați. Cu toate acestea, în unele părți ale lumii, se înregistrează o scădere a cazurilor de sifilis în rândul bărbaților. Ratele de sifilis infecțios în Canada au scăzut în rândul bărbaților, de exemplu. Dar, în același timp, s-a înregistrat o creștere a ratelor în rândul femeilor, nu doar în Canada, ci la nivel global, ceea ce a dus la rate mai mari de sifilis congenital în multe părți ale lumii. În întreaga Americă au existat 30.000 de cazuri de transmitere a sifilisului de la mamă la copil în 2021, o cifră pe care oficialii din domeniul sănătății o descriu ca fiind "inacceptabil de mare".

Transmiterea sifilisului în timpul sarcinii la un copil nenăscut poate avea consecințe devastatoare, inclusiv avorturi spontane, nașteri de copii morți, nașteri premature, greutate mică la naștere și moartea copilului la scurt timp după naștere.

În SUA, ratele sifilisului congenital sunt în creștere. Acestea au fost de 3,5 ori mai mari în 2020 comparativ cu 2016 și au crescut din nou în 2021, ceea ce a dus la 220 de nașteri de copii morți și decese de copii. Iar cifrele naționale par să ascundă unele creșteri excepțional de dramatice în unele părți ale țării - medicii din Mississippi au raportat cazuri de sifilis congenital care au crescut cu 900% în ultimii cinci ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.