Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spectacolul 'Drumul Damascului' de Doina Jela va fi prezentat, în premieră, la Teatrul Dramaturgilor Români

teatru

Spectacolul "Drumul Damascului" de Doina Jela, regia semnată de Mihai Măniuţiu, va fi prezentat, în premieră, la sala "Ion Băieşu" a Teatrului Dramaturgilor Români, miercuri şi joi de la ora 19,00, informează un comunicat transmis AGERPRES.

Pornind de la volumul Doinei Jela "Drumul Damascului. Spovedania unui fost torţionar", "un unicat în memoria postcomunistă", cum l-a caracterizat Virgil Ierunca, Teatrul Dramaturgilor Români prezintă un spectacol tulburător, bazat pe interviul pe care autoarea l-a luat lui Franţ Ţandără, un torţionar comunist care nu doar că s-a căit, dar a dorit sincer să fie judecat pentru crimele sale.

"Un caz paradoxal care ne cufundă în universul macabru al metodelor perverse de tortură şi manipulare folosite de sistemul represiv comunist. Partidul comunist s-a folosit de oamenii fără şcoală, proveniţi din familii dezorganizate, cărora le oferea nu doar un loc în sistem, ci şi posibilitatea de a dispune discreţionar de viaţa şi moartea semenilor. Vreme de ani buni, Ţandără a substituit partidul familiei pe care nu o avea, iar acesta a devenit pentru el centrul existenţei sale. Călău şi victimă totodată, Ţandără a cunoscut infernul fanatismului şi lipsei de scrupule a torţionarilor, dar a avut puterea să se ridice la lumină", se arată în comunicat.

Spectacolul "Drumul Damascului" îl prezintă pe Răzvan Vasilescu în rolul lui Franţ Ţandără. Confesiunea lui, cutremurătoare în simplitatea şi grozăvia ei, ne dezvăluie dedesubturile unuia dintre cele mai tragice şi aberante episoade ale istoriei secolului XX. Maia Morgenstern - în rolul scriitoarei Doina Jela - este cea care îl chestionează şi încearcă să înţeleagă: De ce? De ce aţi făcut asta?

Spectacolul, în scenografia semnată de Adrian Damian, aduce în prim-plan ideea renaşterii, nu neapărat iertarea unor fapte sau a unui om, relatează Agerpres.ro.

În foaierul sălii "Ion Băieşu", Teatrul Dramaturgilor Români, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, prezintă publicului expoziţia documentară "Scriitori în temniţele comuniste", realizată de Cristina Anisescu şi echipa Direcţiei Cercetare a CNSAS.

Biletele pot fi achiziţionate pe www.bilet.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.