Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spital de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Brasov o să fie finanțat din PNRR

Inquam Photos/ Octav Ganea
PNRR Planul National de Relansare si Rezilienta

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat vineri, la Braşov, cu prilejul semnării protocolului de colaborare dintre autorităţile locale şi ministerul pe care îl conduce privind proiectul spitalului regional, că acesta "are şanse de a fi finanţat" prin Programul Operaţional Sănătate (POS), precizând, totodată, că alte proiecte în domeniul sănătăţii ale Braşovului, cum este cel al noului Spital de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie, sunt incluse pe lista proiectelor care ar urma să fie finanţate prin PNRR, informează Agerpres.

"Protocolul este, de fapt, baza sănătoasă a unei colaborări între MS şi autorităţile locale. Orice proiect de infrastructură majoră are şanse de a fi finanţat şi de a financiar la termen şi funcţional aşa cum ne dorim dacă există colaborare între toţi actorii implicaţi, autorităţile locale şi MS, dar vorbim şi de Facultatea de Medicină şi Farmacie şi de corpul medical. Toţi aceşti factori trebuie să se aşeze la masă şi să facă design-ul serviciilor, astfel încât unitatea sanitară care este construită să răspundă nevoilor care sunt apreciate, în principal, de MS prin strategie, masterplan, dar şi în funcţie de personalul existent în acea zonă, dar şi posibilităţile locale de spaţiu, transport etc, pentru a fi infrastructură funcţională", a declarat ministrul Ioana Mihăilă.

În context, ea a reiterat ideea că Guvernul a ales să nu finanţeze spitalele regionale prin PNRR pentru că durata de realizare este destul de lungă şi exista riscul să nu fie finalizate, conform criteriilor impuse de UE, până în august 2026.

În ce priveşte proiectul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie, Mihăilă a precizat că Primăria Braşov a trimis spre MS un studiu de prefezabilitate.

"Decizia finală va fi după ce vom avea studiul de fezabilitate, proiectul tehnic şi vom vedea alocarea bugetară. (...) În PNRR mai există alocare financiară pentru asistenţa medicală prespitalicească. Aici vorbim la nivel naţional de dotare pentru 3.000 de cabinete de medici de familie, de operaţionalizarea a 200 de centre comunitare integrate, dar şi de dotarea şi renovarea a 30 de instituţii de ambulatoriu. (...) După aprobarea PNRR, vom începe să aprobăm criteriile pe baza cărora prioritizăm investiţiile, urmând ca, în momentul în care vor fi finalizate documentaţiile tehnice, să trecem prin HG fiecare investiţie", a precizat Ministrul Sănătăţii.

Conform primarului municipiului Braşov, Allen Coliban, reprezentant al uneia dintre cele trei părţi semnatare ale protocolului, acesta are două dimensiuni - "una formală, pentru că, prin studiul de fezabilitate a fost cerută o delimitare clară a atribuţiilor" şi, pe de altă parte "una colaborării, care transcede sfera instituţiilor publice", ceea ce înseamnă că "vor continua consultările cu medici, personalul medical şi asociaţiile care au promovat ideea acestui proiect".

În ce priveşte cel de-al treilea semnatar, Consiliul Judeţean Braşov, preşedintele acestuia, Adrian Veştea, a precizat că instituţia "va sprijini din punct de vedere financiar, dar şi din punct de vedere al echipamentelor care deja sunt existente în spitalele braşovene din subordine, finanţate atât din bugetul propriu cât şi din fonduri proprii".

Vezi și: Ioana Mihăilă: În PNRR sunt 150 milioane euro în ajutorul spitalelor pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale

"Din punctul meu de vedere, este un proiect cu o maturitate foarte bună, există studiul de fezabilitate, terenul cu această destinaţie, utilităţile sunt aduse, există ordin de ministru prin care au fost arondate trei judeţe. Convingerea mea este că acest spital regional are prioritate. cu excepţia celor de la Cluj, Iaşi şi Craiova, BV are prioritate tocmai datorită faptului că deserveşte trei judeţe, o populaţie însemnată numeric, şi are un puternic centru universitar medical", a subliniat preşedintele CJ Braşov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.