Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spitale mobile din Italia şi Germania, la accidentul chimic simulat prin exerciţiul EU-MODEX

www.informateca.ro
Spital modular
Astfel, pe lângă numeroasele structuri specializate în gestionarea situaţiilor de urgenţă din ţară, la Târgu Mureş au sosit echipe din Austria, Turcia, Israel, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Spania, Anglia, Irlanda, Luxemburg şi Republica Ceha, care au desfăşurat activităţi de observare, evaluare, schimb de experţi, logistică şi farmacie, precum şi machiajul victimelor.

"Mecanismul de Protecţie Civilă se activează în momentul unui eveniment major, iar acesta se întruneşte la solicitarea ţării afectate", a precizat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă 'Horea' al judeţului Mureş, într-un comunicat de presă.

Potrivit ISU Mureş, în prima zi a exerciţiului, au intervenit pompierii din cadrul SPSU al operatorului economic, pentru decontaminarea zonei şi a pacienţilor surprinşi de eveniment, după care forţele participante au crescut gradual.

"Având în vedere amploarea, imediat după producerea evenimentului, prefectul judeţului Mureş a aprobat activarea Planului Roşu de Intervenţie de la nivel judeţean. La nivel medical, s-a aprobat punerea în aplicare a Planului Alb de Intervenţie al Spitalului Clinic Judeţean Mureş. În acest sens, la faţa locului s-au deplasat toate echipajele de intervenţie, după cum urmează: autospeciale de stingere cu apă şi spumă, autospeciale pentru descarcerare, ambulanţele SMURD, ambulanţe SAJ, autoscara mecanică şi autospeciale de transport victime multiple. De menţionat este faptul că au fost transmise mesaje RO-ALERT pentru înştiinţarea populaţiei şi au fost activate sirenele de alarmă de pe raza municipiului Târgu Mureş. De asemenea, a fost convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mureş", a arătat ISU Mureş.

Potrivit scenariului, forţele profesioniste au intervenit de îndată la extragerea victimelor din zona afectată şi contaminată.

"Victimele au fost decontaminate în zona special amenajată şi, în funcţie de simptomatologia fiecăruia, s-a procedat la acordarea primului ajutor medical la faţa locului. Rând pe rând, victimele au fost preluate şi transportate la spital în vederea continuării investigaţiilor şi tratamentului de specialitate. Exerciţiul este în dinamică, iar pentru gestionarea eficientă a situaţiilor simulate s-a solicitat sprijin naţional", se arată în comunicatul ISU Mureş.

În paralel, populaţiei i s-a recomandat să închidă ferestrele şi uşile, încercând ermetizarea acestora cu materiale din casă (bandă adezivă, bandă izolare, cârpe etc.), să închidă gurile de aerisire, instalaţiile de ventilaţie sau de climatizare, să protejeze, pe cât este posibil, hrana şi apa din exteriorul locuinţelor prin acoperirea cu o prelată, folie de plastic şi să asculte la posturile de radio/TV informaţiile şi instrucţiunile autorităţilor.

În ziua a doua a exerciţiului s-a trecut la prelevarea probelor de către echipajele C.B.R.N. din diferite locaţii situate în proximitatea municipiului Târgu Mureş, însă au fost create şi diverse scenarii de intervenţie care au implicat forţele participante în gestionarea cazurilor nou apărute.

Prin activarea Mecanismului European de Protecţie Civilă s-a constituit un "orăşel medical" în care ţările participante sprijină ţara gazde cu suportul medical.

"Până în acest moment, exerciţiul şi-a arătat buna colaborare între instituţii în vederea acordării sprijinului persoanelor aflate în situaţii critice. În partea a doua a zile, a avut loc o şedinţă comună, organizată şi coordonată de către prefectul judeţului Mureş, doamna Cristina-Mara Togănel şi preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Peter Ferenc. În cadrul şedinţei a fost prezentată situaţia simulată şi au fost dezbătute modalităţile de gestionare a efectelor", a precizat ISU Mureş.

Exerciţiul este organizat de DSU-IGSU, se desfăşoară în perioada 30 mai - 3 iunie pe raza municipiului Târgu Mureş şi are ca scop testarea procedurilor comune de intervenţie, precum şi utilitatea acestor exerciţii pentru autorităţi, cât şi pentru populaţie.

La gestionarea situaţiilor simulate de la Târgu Mureş participă Prefectura judeţului Mureş, Primăria municipiului Târgu Mureş, Primăria oraşului Ungheni, Comuna Cristeşti, Comuna Sâncraiu de Mureş, Comuna Pănet, DSU, IGSU, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă Judeţene: Mureş, BIF, Timiş, Cluj, Sibiu, Dolj, Hunedoara, Călăraşi, Caraş-Severin, Iaşi, Satu Mare, Neamţ, Bacău, Alba, Harghita, Bistriţa-Năsăud, Prahova, Arad, Argeş, Vâlcea şi Constanţa, UPU SMURD Judeţene: Mureş, Bucureşti, Cluj, Timiş, Bihor, SAJ Mureş, MApN, IGaV, IPJ Mureş, IJJ Mureş, Gruparea Mobilă de Jandarmi Mureş, Garda de Mediu, DSP, SALVAMONT Mureş, APM Mureş, ICN, USISU, operatorii economici locali, voluntarii ISU Mureş, Crucea Roşie, Şcoala de Subofiţeri şi Protecţie Civilă "Pavel Zăgănescu" Boldeşti şi alte servicii specializate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.