Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spitalul Clinic Sf. Maria: La controlul din 22 ianuarie nu s-au găsit substanţe biocide neconforme în unitatea medicală

www.pixabay.com
medici, spital, operație

Reprezentanţii Spitalului Clinic "Sf. Maria" din Capitală spun că, în urma controlului făcut în 22 ianuarie, la această unitatea medicală nu s-au găsit substanţe biocide neconforme din loturile 1517, 1518 şi 1218, astfel că nu a fost cazul să fie retrase astfel de substanţe, scrie News.ro.

"Conform procesului verbal şi actelor prezentate la controlul efectuat în Spitalul Clinic «Sf. Maria» în data de 22.01.2019 nu au fost găsite substanţe biocide neconforme din loturile 1517, 1518 şi 1218", arată reprezentanţii unităţii medicale, într-un comunicat de presă transmis marţi.

Citește și: Curtea de Conturi DĂ DE GOL Guvernele Tudose și Grindeanu - Fondul aflat la dispoziția executivului, MĂRIT de șase ori în 2017

Ca urmare, din acest spital nu au fost retrase substanţe, mai spun ei.

Poliţiştii fac, marţi, cinci percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Prahova, la locuinţele unor persoane şi sediile unor firme care produc, importă şi comercializează produse biocide. Acţiunea are loc într-un dosar în care se suspectează că, în 2018, ar fi fost fabricate şi vândute unor spitale substanţe pentru dezinfecţia suprafeţelor care nu îndeplineau standardele de performanţă în distrugerea bacteriilor.

Sorina Pintea a spus, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, că ancheta a început după o plângere făcută de Ministerul Sănătăţii, în 10 ianuarie.

"Anul trecut, inspectorii direcţiilor de sănătate publică au făcut un control tematic în ţară, la spitalele din ţară, verificând eficacitatea anumitor biocide. Ca urmare a analizei unui număr de 15 produse, au fost constatate neconformităţi pe o anumită zonă de acţiune la trei produse. În urma retestării acestora, aspectele semnalate iniţial au fost confirmate, prin urmare Ministerul Sănătăţii a făcut o plângere privind aceste produse firmelor care au comercializat aceste produse", a afirmat ea.

Ea a precizat că aceste produse sunt folosite într-o primă etapă de dezinfecţie, iar dacă procedurile sunt respectate întocmai nu reprezintă un pericol pentru pacienţi.

Ea a explicat că nu este vorba despre dezinfectanţi diluaţi, ci produse neconforme pentru anumite tipuri de acţiune, mai exact cea fungicidă.

Totodată, Pintea a spus că nu există nicio legătură între ceea ce s-a întâmplat la Institutul "Marius Nasta", unde mai mulţi pacienţi au murit după ce s-au infectat cu acinetobacter, şi aceşti dezinfectanţi neconformi.

"Ce s-a întâmplat la «Marius Nasta» a fost un caz de focar de infecţie pe care spitalul l-a raportat, lucru absolut normal. În toate spitalele din lumea aceasta există infecţii, acestea se raportează, problema României la un moment dat a fost că aceste infecţii nu se raportau. Anul trecut, numărul acestor infecţii s-a dublat şi eu am spus că mă bucur. Asta înseamnă că am început să raportăm, să fim serioşi", a afirmat Pintea.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Ministerul Sănătăţii, în cadrul acţiunilor de control tematice realizate, în anul 2018, de către inspectorii sanitari din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene, prin care a fost verificată calitatea unui număr de 15 produse biocide utilizate în unităţi sanitare şi cabinete de înfrumuseţare, au fost prelevate şi analizate probe din aceste produse în laboratoare acreditate RENAR.

"În urma analizelor efectuate, 3 produse biocide au fost neconforme din punct de vedere al eficacităţii fungicide (candida albicans şi aspergilus niger). Mai exact, este vorba despre loturi depistate neconforme din aceste produse biocide, care se utilizează pentru dezinfecţia suprafeţelor şi instrumentarului. Două dintre produsele neconforme aparţin unui producător din Bucureşti, care are deschis punct de lucru în judeţul Ilfov. Al treilea produs biocid neconform este produs într-un stat membru al UE şi distribuit de o firmă din judeţul Prahova", arată MS.

Inspecţia Sanitară de Stat din Ministerul Sănătăţii a dispus Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene, pe raza cărora se aflau producătorii sau distribuitorii produselor constatate neconforme, să efectueze verificări în unităţile sanitare. În paralel, la nivel naţional, DSP-urile judeţene au dispus retragerea de la furnizorii de servicii medicale publice sau private şi de la cabinetele de înfrumuseţare a acestor produse şi returnarea lor la producători/ distribuitori.

Directiile de Sănătate Publică din Bucureşti şi Prahova au aplicat producătorului/ distribuitorului amenzi pentru neconformităţi, în cuantum total de 35.000 de lei.

De asemenea, în urma rezultatelor de laborator primite la finalul lunii decembrie 2018, în luna ianuarie Ministerul Sănătăţii a sesizat organele abilitate.

Firma vizată de percheziţiile de marţi este o firmă din Prahova, Al Carina, al cărei nume a apărut şi în contextul scandalului Hexi Pharma, scrie Observatorul Prahovean, citând surse apropiate anchetei.

"Decamdată se fac cercetări in rem şi nu audieri. Se identifică loturile cu probleme. Percheziţiile au loc la domiciliul omului de afaceri şi la sediul firmei din Ploieşti”, au declarat pentru observatorulph.ro surse din rândul anchetatorilor.

Patronii firmei Al Carina din Prahova vizată de percheziţiile de marţi din dosarul dezinfectanţilor au declarat pentru că produsele firmei sunt testate în laboratoare acreditate în Uniunea Europeană şi că vor prezent aun punce de vedere după ce vor vedea care sunt acuzaţiile care li se aduc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.