Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SRI e implicat într-un proiect în care apare și Sebastian Ghiță: Milioane de euro au dispărut

violenta

Un mega proiect care ar fi trebuit să iasă perfect, cel împotriva violenţei domestice, este în aer. 38 de milioane de euro, bani europeni, e suma care s-a cheltuit până acum în acest proiect. La final, în loc de date, studii și un mecanism național de prevenire și combatere a violenței, avem un proiect investigat de Departamentul de Luptă Anti-Fraudă.

Citește și: Moise Guran e acuzat de PLAGIAT: Ce ar fi făcut fostul jurnalist

Dar cine sunt instituţiile implicate în acest proiect? Academia Națională de Informații, instituția care îi pregătește pe ofițerii operativi ai SRI, dar şi o firmă conectată la deputatul Sebastian Ghiță și alte două companii ai căror acționari sunt implicați în dosarul Microsoft, anunţă riseproject.ro.

Detaliile afacerii sunt halucinante. Doar un euro din cinci a ajuns la victime, restul sumei fabuloase a ajuns...'nicăieri'. S-au topit pe traseul firmelor implicate în proiect, pe sisteme IT, salarii, renovări, conferințe și studii, după cum reiese din analiza programului “Start – O viață de calitate în siguranță!”, inițiat de Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) și derulat în octombrie 2014 – decembrie 2015.

Citește și: Jennifer Aniston a făcut SEX cu un pilot, copilot și un steward într-un avion / VIDEO

Instituția a fost reînființată de Victor Ponta, pe atunci șeful Guvernului, cu doar șapte luni înainte să înceapă proiectul pe bani europeni. La conducerea agenției a fost numită fina premierului. Aproape un sfert din bani au mers spre o universitate care pregătește ofițerii SRI și către un sistem informatic executat de o firmă conectată cu Sebastian Ghiță. Întregul proiect este investigat acum la Departamentul de Luptă Anti-Fraudă, mai spune sursa citată. Agenția pentru Egalitate de Șanse a inclus în proiect 4.000 de femei, victime ale violenței domestice din toată țara. Scopul declarat: să fie ajutate să depășească situația dramatică în care se aflau. Pentru asta, s-au cheltuit aproape opt milioane de euro pe asistență socială, cursuri de formare profesională și ajutoare financiare de câte 6.000 lei fiecare.

Citește și: Aceștia sunt porcii răsfățati pentru a satisface nevoile japonezilor de carne superioară

Bion, firma care a încasat 5,27 mil. euro pentru sistemul informatic, a mai vândut statului, sub guvernarea Ponta, soluții și echipamente IT de peste 20 de milioane de euro. Bion a fost înființată în 2011 de Valentin Neacșu și alți doi români. Neacșu este un apropiat al deputatului Sebastian Ghiță. Neacșu și Ghiță, se cunosc de mult timp. În 2004, Neacșu a fost cenzor supleant al celebrei companii Teamnet International, înființată, cu trei ani mai devreme, de viitorul mogul ploieștean și hrănită la acea vreme exclusiv din contracte publice parafate cu administrația PSD din Prahova.

Citește și: STUDIU Anumite virusuri sunt mai ‘blânde’ cu femeile decât cu bărbații

Nume surpriză şi de la Academia Naţională de Informaţii, instituţie implicată şi ea în proiect. Profesori asociați ai ANIMV și angajați din SRI au fost plătiți separat în proiect. Printre ei, Ioana Dorina Coldea, soția prim-adjunctului SRI Florian Coldea. Ioana Coldea, angajată în SRI și doctor în psihologie, a încasat aproape 11.000 de euro pentru cele șase luni în care a fost expert în proiect. Acești bani figurează, de altfel, și în declarațiile de avere ale soțului ei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.