Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele baltice propun revenirea la armata obligatorie în țările NATO. Sau o 'taxă' de protecție. Ce presupune totul?

foreignpolicy.com
trupe nato

Doi președinți din țări baltice au cerut aliaților NATO să facă mai mult pentru a se pregăti pentru un posibil război cu Rusia. Ei sugerează să se ia în considerare totul, de la recrutarea obligarorie sau o taxă specială de apărare, până la o creștere bruscă a cheltuielilor militare.

Președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, a spus pentru publicația Financial Times că țările europene trebuie să revină la nivelul "cheltuielilor Războiului Rece" și să discute de revenirea serviciului militar obligatoriu, pentru a crește forța de muncă pentru forțele de apărare. „Acest lucru a avut loc din două motive: în primul rând, încercarea de a educa mai mulți oameni a fost cu adevărat importantă pe măsură ce am intrat în turbulențe geopolitice. În al doilea rând, în multe dintre țările noastre există o problemă uriașă de demografie", a spus Rinkēvičs, comentând revenirea Letoniei la serviciul militar.

Comandanții militari preferă să aibă o forță pe deplin profesionistă, a spus el, iar serviciul obligatoriu se poate dovedi nepopular, dar forțele armate din întreaga Europă s-au confruntat cu dificultăți în recrutare. Prin urmare, apelul va contribui la crearea unei forțe de rezervă mai capabile să descurajeze Rusia.

Rinkevich: "Nimeni nu vrea să lupte”

"Nimeni nu vrea să lupte. Dar problema este că nimeni nu vrea să fie invadat. Și nimeni nu vrea ca Ucraina să se întâmple aici", a spus Rinkevich.

Cum arată „taxa specială”?

Omologul său estonian, Alar Karis, a propus luarea în considerare a unei taxe speciale pentru finanțarea achizițiilor militare. În opinia sa, Europa ar trebui să depună eforturi pentru a atinge cheltuielile minime de apărare ale SUA, ceea ce înseamnă mai mult decât dublarea nivelurilor actuale.

România a cheltuit în 2023 pentru apărare doar 1,6% din PIB, potrivit unui raport oficial al NATO, citat de TVR Info. Procentul este unul mult mai mic decât promisiunea făcută, în 2022, de președintele Klaus Iohannis, de 2,5% din PIB.

Generalul britanic Patrick Sanders, șeful Statului Major General, a cerut crearea unei "armate civile", deși autoritățile țării nu au apreciat ideea, relatează Financial Times.

Liderii baltici au fost susținători puternici ai unor sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, dar se confruntă, de asemenea, cu un control atent din cauza respectării restricțiilor comerciale convenite de UE. Rinkevich este convins că sunt necesare interdicții suplimentare asupra mărfurilor și noi sancțiuni.

"Aș spune că un mecanism de supraveghere mai centralizat al UE ar fi foarte binevenit", a adăugat el. Președintele consideră că blocul comunitar ar trebui să ia în considerare impunerea așa-numitelor sancțiuni secundare țărilor terțe sau întreprinderilor acestora care refuză să respecte interdicțiile UE privind exporturile către Rusia.

Avertismentul lui Donald Trump, fost și posibil viitor președinte al SUA

Fostul preşedinte american Donald Trump, care candidează în alegerile prezidenţiale din noiembrie, dă asigurări că recentele sale ameninţări la adresa NATO sunt ”un mod de a negocia” cu statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice, relatează AFP, conform news.ro.

Miliardarul republican a semănat panică în Uniunea Europeană (UE) după ce a ameninţat, în februarie, că nu mai garantează apărarea statelor membre NATO de Rusia, în cazul în care acestea nu-şi plătesc partea.

Aceste declaraţii au fost aprig criticate de către mai mulţi lideri europeni şi de către rivalul său democrat în alegerile americane Joe Biden.

”Este un mod de a negocia”, a respins furtunosul septuagenar într-un tête-à-tête cu Nigel Farage, un reprezentat al extremei drepte britanice.

”Statele Unite trebuie să-şi plătească partea lor şi nu partea tuturor”, a declarat la GB News fostul om de afaceri.

Donald Trump s-a lăudat de altfel că a umplut conturile NATO prin declaraţiile sale.

”Ei au început să plătească mulţumită acestor comentarii pe care le-aţi văzut acum două-trei săptămâni”, a declarat el, fără să dea vreun exemplu.

Republicanul, care urmează să-l înfrunte pe preşedintele democrat Joe Biden în alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, le reproşează cu regularitate membrilor Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic faptul că nu-şi respectă angajamentele cu privire la cheltuielile militare.

”Nu uitaţi că toate astea sunt mai importante pentru ei decât pentru noi. Noi avem un ocean care ne desparte de anumite probleme”, a subliniat el marţi.

”Un ocean mare şi frumos”, a subliniat Donald Trump.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.