Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite lansează Rusiei invitația unui dialog pe marginea tratatului INF

Jonathanics
gaza rachete explozii israel

Statele Unite au propus să poarte discuții cu Rusia asupra chestiunilor legate de controlul armelor în preajma unei întruniri a Organizației Națiunilor Unite care va avea loc sâptămâna viitoare la Beijing, a declarat joi un oficial superior al Departamentului de Stat, relatează Reuters, mediafax.

Citește și: Articulații sănătoase, indiferent de vârstă. Alimentele care fac minuni în acest domeniu

Sub-secretarul de Stat, Andrea Thompson, a declarat că aproape sigur discuțiile vor include și o dispută pe marginea unui tratat din timpul Răzbioiului Rece care limitează amplasarea rachetelor cu rază medie de acțiune.

Washingtonul s-a angajat să se retragă din pact din cauza dezvoltării de către Moscova a unei noi rachete de croazieră care încalcă prevederile Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF).

Moscova a negat faptul că rachetele în cauză, Novator 9M729 (denumite SSC-8 de către NATO), încalcă înțelegerea, care împiedică ambele părți să amplaseze rachete terestre cu rază scurtă și medie de acțiune în Europa.

Moscova spune că raza de acțiune a rachetelor o menține în afara tratatului și acuză Statele Unite că inventează pretexte false pentru a ieși dintr-un acord pe care dorește oricum să-l părăsească pentru a-și dezvolta propriile rachete.

Thompson a declarat că Statele Unite au prezentat Rusiei o propunere pentru un test "verificabil" al razei de rachete, dar Moscova nu a fost de acord cu planul.

Cu excepția cazului în care rușii nu vor respecta prevederile Tratatul INF, Statele Unite își vor menține decizia de a părăsi pactul la sfârșitul unei perioade de 60 de zile pe 2 februarie, a spus Thompson.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.