Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA şi Turcia au convenit asupra unui plan etapizat privind oraşul Manbij

en.reseauinternational.net
sua turcia

Statele Unite şi Turcia au convenit asupra unui plan etapizat privind oraşul Manbij din nordul Siriei, informează Reuters, care apreciază că s-a evitat astfel riscul unei confruntări directe. 

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, şi ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, s-au întâlnit luni la Washington şi au discutat despre cooperarea în Siria şi despre vânzarea de avioane F-35 către Turcia, în contextul unor relaţii bilaterale tensionate, scrie Agerpres.

Turcia critică sprijinul acordat de SUA miliţiilor kurde YPG din Siria, considerate la Ankara o organizaţie teroristă. În nordul Siriei se află atât trupe guvernamentale, cât şi rebeli sirieni, grupări armate kurde, militari americani şi turci. Potrivit Reuters, Pentagonul consideră că Manbij este unul din punctele de mare risc în regiune. Turcia a ameninţat că îşi va extinde spre este ofensiva din provincia siriană Afrin, ceea ce ar aduce trupele turce în situaţia de a se confrunta cu cele americane. 

Declaraţia comună oficială după dialogul dintre Pompeo şi Cavusoglu nu oferă detalii despre foaia de parcurs acceptată de ambele părţi. Ministrul turc a afirmat într-o conferinţă de presă că scopul înţelegerii este "eliminarea din Manbij a tuturor organizaţiilor teroriste şi instaurarea siguranţei şi a stabilităţii" şi că primul pas va fi determinarea parametrilor pentru un plan comun de îndepărtare a YPG, "pe care le puteţi numi şi PKK". Referirea la PKK - Partidul Muncitorilor din Kurdistan - reflectă poziţia Turciei, care consideră miliţiile kurde din Siria o ramură a organizaţiei din Turcia aflată pe listele cu terorişti atât la Ankara, cât şi la Washington şi la Bruxelles, explică Reuters.

Citește și: Un fost ofiţer de informaţii al SUA a fost arestat pentru spionaj în favoarea Chinei

Achiziţia de avioane de luptă americane F-35 de către Turcia a fost un alt subiect controversat al dialogului bilateral. Un comitet al Senatului SUA a vehiculat luna trecută un proiect legislativ privind politica de apărare, care ar împiedica tranzacţia respectivă referitoare la 100 de aeronave. O sursă din Congresul Statelor Unite a apreciat, potrivit Reuters, că dacă partea americană nu vinde Turciei avioane F-35, fiecare astfel de aeronavă va costa Statele Unite şi alţi cumpărători din rândul aliaţilor cu un milion de dolari mai mult. 

Programul de înarmare al Turciei are însă o componentă mult mai sensibilă atât pentru Washington, cât şi pentru aliaţii europeni: în decembrie anul trecut, Ankara a convenit cu Moscova cumpărarea sistemului de rachete sol-aer rusesc S-400, incompatibil cu standardele NATO, reaminteşte Reuters. Turcia negociază însă şi alternativa reprezentată de dotarea cu rachete Patriot americane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.