Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statuie a generalului Gheorghe Mărdărescu dezvelită la Cluj

O statuie a generalului Gheorghe Mărdărescu, cel care a deţinut un rol central în acţiunile armatei române în perioada Primului Război Mondial şi a avut comanda forţelor armate din Transilvania în 1919, a fost dezvelită miercuri, la Cluj-Napoca, la iniţiativa Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi în prezenţa ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Leş, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă difuzat de CCIR, la eveniment au mai luat parte preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, preşedintele CCIR, Mihai Daraban, alţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi preşedinţi de camere de comerţ judeţene.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a evocat personalitatea generalului Gheorghe Mărdărescu, care a contribuit decisiv la stoparea înaintării comunismului spre centrul Europei.

Citește și: Alexandru Cumpănașu face dezvăluiri! Legatura dintre PSD și interlopii din Olt

"Evocăm astăzi personalitatea unui soldat minunat mai presus decât orice laudă, aşa cum îl caracteriza mareşalul Alexandru Averescu. Gheorghe Mărdărescu a fost în primul rând un om cu caracter excepţional, un vizionar, un mare patriot şi un conducător redutabil. Generalul Gheorghe Mărdărescu a înţeles încă de la început pericolul comunismului şi a acţionat rapid în stoparea acestui flagel. De asemenea, a acţionat neobosit pentru modernizarea armatei, a militat ca România să se poată impune ca putere regională, alături de Iugoslavia, Cehoslovacia şi Polonia. Mulţumesc Camerei de Comerţ şi Industrie a României pentru susţinerea proiectului de edificare a monumentului generalului Gheorghe Mărdărescu, aici, la Cluj, în inima Transilvaniei, de unde a pornit ultima campanie militară din perioada Primului Război Mondial", a afirmat Leş, potrivit documentului citat.

Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a lăudat iniţiativa Camerei de Comerţ şi Industrie şi a subliniat contribuţia armatei la consolidarea şi dezvoltarea statului român.

"România a reuşit să se dezvolte în secolul XX datorită unei instituţii fundamentale, şi anume Armata Română. Această instituţie este cea care a acţionat în stoparea a două regimuri dictatoriale, care au ameninţat întreg continentul european. În 1919, Armata Româna a oprit extinderea bolşevismului, a comunismului de tip sovietic, care avea toate şansele să se instaureze în Europa Centrală. În 1944-1945, Armata Română a contribuit decisiv la oprirea fascismului. Aceste acţiuni au avut ca rezultat consolidarea României şi mai ales apartenenţa Transilvaniei la statul român", a spus Ioan Aurel Pop.

Citește și: Rareș Bogdan a răbufnit: Cu ăștia nu se mai poate, desființați și reînființați, dar reangajați doar unii

La rândul său, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a evocat personalitatea generalului Gheorghe Mărdărescu.

"Prezenţa atâtor oficialităţi astăzi, la Cluj-Napoca, este un indiciu clar al însemnătăţii acestui moment şi al importanţei pe care generalul Gheorghe Mărdărescu a avut-o pentru istoria noastră. Apreciez în mod deosebit dedicaţia, efortul şi perseverenţa Camerei de Comerţ şi Industrie a României de a duce la capăt acest proiect şi sper să fie un model şi pentru alte instituţii, fie ele private sau de stat. Gheorghe Mărdărescu a contribuit decisiv la realizarea actului de la 1918 şi, totodată, la apărarea Marii Uniri. A fost cel care a oprit evoluţia şi răspândirea bolşevismului în Europa şi poate fi asemănat cu Iancu de Hunedoara care, la bătălia de la Belgrad, a oprit ascensiunea Imperiului Otoman. Prin faptele sale de arme, Gheorghe Mărdărescu a oferit României şansa de a avea 20 de ani de democraţie", a afirmat Boc.

Preşedintele CCIR, Mihai Daraban, a amintit în discursul său motivaţia care a condus la realizarea acestui proiect.

Citește și: Alexandru Cumpănașu face dezvăluiri! Legatura dintre PSD și interlopii din Olt

"Anul acesta, Camera de Comerţ şi Industrie a României împlineşte 155 de ani de la înfiinţare. Alături de multe alte instituţii ale României moderne, precum Senatul României, Banca Naţională sau Curtea de Conturi, Camera de Comerţ şi Industrie a României a fost şi iată că este în continuare un martor instituţional al tuturor evenimentelor care au condus la conturarea României contemporane. (...) Ne-am dorit foarte mult să omagiem şi în acelaşi timp să facem o reparaţie istorică, readucându-l pe generalul Mărdărescu în atenţia publicului. După cum bine ştiţi, faptele sale de arme au fost cenzurate în perioada dinainte de '89. Am ţinut să fim astăzi aici pentru că ne dorim să contribuim la Centenar care, în percepţia noastră, trebuie sărbătorit între 1 decembrie 2018 şi iunie 2020, poate chiar până la 28 octombrie 2020, odată cu tratatul de la Paris prin care este recunoscută şi Basarabia la nivel internaţional ca parte a României", a declarat Baraban.

Ceremonia de dezvelire a statuii generalului Gheorghe Mărdărescu a fost urmată de o sesiune de dezbateri care au avut loc în aula Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.