Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul Islamic e aproape de înfrângere: Siria a lansat ofensiva totală cu sprijin rusesc

http://www.aljazeera.com/
armata siriana

Forţele regimului sirian continuă să avanseze în provincia nordică Raqqa, principalul fief al grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Siria, a indicat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP.

'Forţele regimului împreună cu miliţiile aliate au avansat, cu sprijin aerian rusesc, în interiorul frontierelor administrative ale provinciei Raqqa şi se află la doar 30 km de aeroportul militar Tabqa', a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

Citește și: Jurnalist Antena 3 : “Nesimtire si aroganta fara margini”

Acestea s-au apropiat la circa 25 km de lacul Assad, la sud-vest de oraşul Tabqa, a precizat el, indicând că este cel mai important progres al forţelor regimului 'dinspre sud-vest în interiorul provinciei Raqqa'.

Forţele regimului sirian şi-au lansat joi ofensiva spre Raqqa şi au intrat sâmbătă dinspre sud-vest în provincia cu acelaşi nume, cu sprijinul aviaţiei ruse.

Citește și: Vasile Blaga se laudă cu REUȘITA PNL de la alegeri: Avem peste 1.000 de primării

Cel puţin 70 de jihadişti şi 9 militanţi ai miliţiilor aliate regimului şi-au pierdut viaţa în lupte, de sâmbătă până luni.

Pe un alt front în nordul Siriei, o ofensivă a fost lansată acum o săptămână de către combatanţi kurzi şi arabi din Forţele democratice siriene (FDS), cu sprijinul SUA, împotriva unuia dintre principalele fiefuri ale Statului Islamic din provincia Alep, vecină la vest cu Raqqa.

Citește și: SUA trimit una dintre cele mai redutabile arme la Constanța

Confruntări violente aveau loc luni între cele două tabere la intrarea de sud-est a oraşului-cheie Minbej, controlat de SI, în condiţiile în care FDS se află acum la numai 5 km de acest fief strategic al jihadiştilor.

Sectorul Minbej a fost în acelaşi timp ţinta unor bombardamente aeriene intense ale coaliţiei internaţionale conduse de SUA, potrivit OSDO.

Citește și: Un nou SCANDAL la PRO TV: Totul a plecat de la finala la 'Ferma Vedetelor'

Minbej este situat pe axa utilizată de SI pentru tranzitul de militanţi, arme şi bani de la frontiera turcă - aproximativ treizeci de kilometri în nord - spre Raqqa, capitala de facto a grupării ultraradicale în Siria.

FDS, dominate de kurzi, au ajuns să controleze la 31 mai 42 de localităţi şi ferme, preluate din mâinile jihadiştilor, şi să monitorizeze traseul principal de aprovizionare a jihadiştilor între Minbej şi Raqqa. Luptele care continuă la Minbej s-au soldat cu 19 morţi în rândurile FDS, între care un comandant militar, şi 56 de combatanţi jihadişti, potrivit OSDO, scrie agerpres.ro.

Citește și: Rusia amenință cu măsuri militare la mutările NATO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.