Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul poliţienesc e pe steroizi. 'Nici nu vreau să mă gândesc cum va arăta raportul SRI pe 2016'

Raportul SRI pe 2014 arată o creştere spectaculoasă a numărului de interceptări efectuate pe mandate de securitate naţională, dar şi a interceptărilor cerute parchete. SRI a bătut categoric FBI la numărul de interceptări, deşi populaţia României e nici 10% din populaţia SUA, iar ameninţările teroriste din cele două ţări nici nu pot fi comparate. Vezi AICI datele oficiale!

Această situaţie s-a înregistrat înainte ca noua Lege Big Brither să fie adoptată. Astfel, cu noua lege în vigoare, este de aşteptat ca numărul interceptărilor să crească, după cum remarcă fostul senator Sorin Roşca Stănescu.

"Cifrele sunt inspaimantatoare. Cu atat mai mult cu cat sursa lor este chiar raportul oficial al Serviciului Roman de Informatii, prezentat Parlamentului. Este un urias semnal de alarma. Care contine insa, pentru cine nu este rauvoitor, si un element pozitiv. Mi se pare important si chiar semnificativ faptul ca, sub conducerea lui Eduard Hellvig, Serviciul Roman de Informatii a acceptat cel putin aceasta transparenta. Sa ne ofere, negru pe alb, cifrele de natura sa ne inspaimante.

Putem sa-i cerem mai mult lui Eduard Hellvig? La modul ideal, da. Putem sa-i cerem sa puna capat statului politienesc. Daca suntem insa pragmatici, vom renunta. Pentru ca niciun sef al unui serviciu de informatii din lume nu este dispus sa renunte, din propria initiativa, la o serie de avantaje. Nu de alta dar, probabil, ca l-ar anatemiza subordonatii. Daca trebuie sa se schimbe ceva, atunci schimbarea trebuie sa vina din alta parte. Fie de la Parlament, fie de Institutia Prezidentiala. (...)

Vezi şi: Aparatură ca-n filme: Cum se fac filajele DNA şi DIICOT

Sa mai consemnam un lucru pentru a intelege mai bine cum stam cu statul politienesc. Datele de mai sus sunt extrase din raportul de activitate al Serviciului Roman de Informatii. Evident ca SRI nu avea cum sa consemneze alte zeci, poate sute de mii de interceptari, care sunt efectuate direct de catre serviciile specializate ale DNA si DIICOT. Echipele de filaj ale celor doua mari Parchete sunt dotate, in prezent, cu cea mai sofisticata aparatura de interceptare din lume. Este vorba, nu numai de computere, nu numai de softuri, ci si de gadget-uri care intercepteaza si filmeaza in draci. Aceste operatii nu trec pe la SRI si nu stim sa fie supuse, in prealabil, aprobarii vreunui judecator. De fapt, DNA, in special, dispune de singurul serviciu de spionaj intern, care, nici macar formal, nu se afla sub supravegherea Parlamentului sau Guvernului.

Iar tot ceea ce consemnam, asa cum afirmam la inceput, s-a petrecut inainte ca presedintele Klaus Iohannis sa-si puna semnatura si sa promulge Legea Big Brother. O lege care permite stocarea a tot ce misca in materie de convorbiri telefonice ori comunicatii pe internet timp de trei ani, interval in care institutiile statului pot accesa orice fel de date.

Nici nu vreau sa ma gandesc cum va fi Big Brother dupa Big Brother. Adica, cum va arata, de pilda, raportul SRI pe 2016. Ce vom citi oare, candva, in 2017, despre statul politienesc din Romania?", afirmă SRS, într-un comentariu remis redacţiei stiripesurse.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.