Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stefan-Radu Oprea: 'România a menţinut pe perioada deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE negocierile cu Mercosur, ca prioritate a agendei UE'

Ministerul pentru IMM
Stefan Oprea

România a menţinut pe perioada deţinerii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene negocierile cu Mercosur, ca prioritate a agendei comerciale a Uniunii Europene, fiind sprijinite politic toate eforturile Comisiei, susţine ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, pe pagina sa de Facebook, potrivit agerpres.ro.

Comisia Europeană a finalizat, săptămâna trecută, negocierile privind un nou cadru comercial cu Mercosur - grupul de state care cuprinde Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay. Acordul încheiat va viza o populaţie de 780 de milioane de locuitori şi va întări şi mai mult relaţiile strânse politice şi economice dintre UE şi ţările din grupul #Mercosur.

"Noul cadru comercial, parte a unui mai amplu Acord de asociere între cele două regiuni, va consolida un parteneriat strategic politic şi economic şi va crea oportunităţi semnificative de creştere sustenabilă pentru ambele părţi, respectând mediul şi protejând consumatorii din UE şi sectoarele economice sensibile", se arată în postarea ministrului Oprea.

Citește și: Președintele Tribunalului Timiș, scrisoare care provoacă CUTREMUR în magistratură

Potrivit sursei citate, acordul cu Mercosur este cel mai mare acord comercial pe care UE l-a încheiat vreodată şi va produce pentru întreprinderile europene economii de taxe la frontieră în valoare de peste 4 miliarde de euro, de patru ori mai mult decât acordul comercial cu Japonia.

Astfel, producătorii europeni vor avea un avans competitiv faţă de concurenţii din alte părţi ale lumii, fiind un angajament asumat clar al ambelor regiuni pentru realizarea schimburilor comerciale, în conformitate cu normele internaţionale.

Ministrul Oprea afirmă că acordul Mercosur va oferi întreprinderilor europene un important punct de plecare într-o piaţă cu un potenţial economic enorm, va favoriza reformele economice şi procesul de modernizare în ţările din grupul Mercosur, respectă cele mai înalte standarde în materie de siguranţă alimentară şi de protecţie a consumatorilor, precum şi principiul precauţiei pentru siguranţa alimentară şi normele de mediu, conţine angajamente specifice privind drepturile lucrătorilor şi protecţia mediului, inclusiv punerea în aplicare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Nu în ultimul rând, produsele agroalimentare europene de înaltă calitate vor beneficia de protecţie în ţările Mercosur şi, implicit, de oportunităţi de export mai mari.

"Ţările Mercosur vor institui garanţii juridice care protejează împotriva contrafacerii a 357 de produse alimentare şi băuturi europene de înaltă calitate, recunoscute ca având indicaţii geografice (IG), iar piaţa UE pentru produsele agricole din Mercosur va fi deschisă doar prin cote gestionate judicios, care vor asigura faptul că nu există niciun risc ca vreun produs să inunde piaţa UE şi să ameninţe mijloacele de existenţă ale agricultorilor din UE", mai precizează ministrul în postarea de pe reţeaua de socializare.

Astfel, sectorul agroalimentar din UE va beneficia de pe urma reducerii tarifelor actuale mari existente în Mercosur pentru produsele UE de export la: ciocolată şi dulciuri (20%), vinuri (27%), băuturi spirtoase (20-35%) şi băuturi răcoritoare (20-35%).

Citește și: Verdict DRAMATIC al medicilor privind starea de sănătate a lui Mihai Constantinescu

Acordul va prevedea, de asemenea, un regim de scutire de taxe vamale pentru cote de produse lactate provenite din UE (în prezent tarif de 28 %), în special pentru brânzeturi, şi va contribui la stimularea exporturilor de produse industriale ale UE, care până în prezent s-au confruntat cu tarife înalte şi uneori prohibitive. Printre acestea, automobilele (tarif de 35%), piesele de schimb pentru automobile (14-18 %), utilajele (14-20 %), produsele chimice (până la 18%), produsele farmaceutice (până la 14%), îmbrăcămintea şi încălţămintea (35%) sau ţesăturile tricotate (26%).

Totodată, acordul deschide noi oportunităţi de afaceri în Mercosur pentru întreprinderile din UE care vând în baza unor contracte de achiziţii publice şi pentru furnizorii de servicii din sectorul tehnologiei informaţiei, telecomunicaţiilor şi transporturilor. Printre altele, va simplifica şi controalele la frontieră, va reduce birocraţia şi va limita utilizarea taxelor la export de către ţările Mercosur, întreprinderile mici vor beneficia de o nouă platformă online care va facilita accesul la toate informaţiile relevante.

Potrivit ministrului Oprea, până la intrarea în vigoare a acordului mai trebuie urmaţi câţiva paşi juridic.

"Ambele părţi vor efectua o revizuire juridică a textului convenit pentru a ajunge la versiunea finală a Acordului de asociere şi a tuturor aspectelor sale comerciale. Apoi, Comisia o va traduce în toate limbile oficiale ale UE şi va transmite Acordul de asociere statelor membre ale UE şi Parlamentului European în vederea aprobării", arată în postare ministrul pentru mediul de Afaceri.

În prezent, aproximativ 250 de companii din #România exportă către Mercosur, 54% din acestea fiind IMM-uri. Exporturile anuale către statele Mercosur depăşesc 220 de milioane de euro, iar 12.000 de locuri de muncă depind de aceste exporturi.

Valoarea importurilor depăşeşte 400 de milioane de euro.

Companiile din România trebuie să fie pregătite pentru noi oportunităţi de piaţă, în special cu produse inovative şi cu indicaţii geografice protejate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.