Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stelian Tănase, întrebare cheie în dosarul Revoluției: 'De ce doar trei?'

Stelian-Tanase

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă reacția analistului Stelian Tănase după ce Parchetul General i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis o solicitare pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru infracţiuni contra umanităţii a fostului preşedinte Ion Iliescu, a fostului premier Petre Roman şi a fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu, în dosarul Revoluţiei.

Digi24:

Procurorul general Augustin Lazăr a transmis preşedintelui Klaus Iohannis o solicitare pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru infracţiuni contra umanităţii a fostului preşedinte Ion Iliescu, a fostului premier Petre Roman şi a fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu, în dosarul Revoluţiei. "Dar de ce doar trei? Pentru că grupul era mult mai mare", a întrebat retoric, la Digi24 istoricul Stelian Tănase. El a afirmat că o astfel de cercetare are importanţă din punct de vedere simbolic, dar necesită resurse uriaşe şi o documentare greu de dus în condiţiile dispariţiei de probe materiale şi de documente.
Dar de ce doar trei? Pentru că grupul era mult mai mare. Avem şi nişte militari acolo şi au dispărut misterios, dar sunt oameni care au fost în echipă şi sunt în viaţă. E suficient să luăm nişte imagini filmate în clădirea CC, să le vedem figurile, să le identificăm şi trebuie implicate într-un fel sau altul. (...)
Nu cred că procesul are vreo şansă reală. Cred că Iohannis va semna, dar după 30 de ani unde putem să ajungem? Au dispărut probele materiale, documentele care s-au distrus, au dispărut oameni natural, adesea biologic, au dispărut martorii, nu cred că se mai poate face un proces, deşi investigaţia asta mi s-a părut mai serioasă.
Nu cred că avem un aparat suficient de numeros cu resurse să ducă la capăt această cercetare, nu mai spun de documente care trebuie citite. E o cercetare uriaşă la care nu cred că putem să ne angajăm.
Nu cred că se mai poate ajunge undeva, sigur că simbolic are importanţă. Cred că nu se mai poate, că lucrurile vor rămâne la fel de vagi", a declarat Tanase. (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Bancherii susţin că evenimentul domestic major al acestei săptămâni va fi şedinţa de politică monetară care urmează să aibă loc miercuri, 4 aprilie.
„Ne aşteptăm ca BNR să efectueze o a treia majorare de 0,25 puncte procentuale a dobânzii cheie la 2,5%, pe măsură ce inflaţia continuă să crească rapid şi riscurile de creştere în continuare persistă”, arată analiştii.
Pusă faţă în faţă cu aceste riscuri, cel mai probabil BNR va majora dobânda cheie cu încă 0,75 puncte procentuale până în iulie, pentru a atenua anticipaţiile inflaţioniste, mai spun analiştii. Ei se aşteaptă ca a treia majorare de 0,25 pp să aibă loc în această săptămână, urmată de alte două pe 7 mai şi 4 iulie.
„Cu toate acestea, lichiditatea în exces este probabil să persiste pe piaţa interbancară, menţinând ratele ROBOR (pe termene de până la 6 luni) sub rata dobânzii de politică monetară.
Presiuni de depreciere pe leu
Analiştii mai subliniază că există şi presiuni pe preţuri şi pe deprecierea monedei naţionale. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul FInanciar:

Războiul pornit de Donald Trump împotriva Amazonului, precum şi iminenţa apariţiei listei produselor de import din China care vor fi afectate de noile tarife, au dus la o nouă prăbuşire a bursei din SUA. Astfel, indicele Dow Jones a scăzut cu 2,13%, în timp ce indicele S&P 500 a scăzut cu 2,45%, iar Nasdaq cu 2,88%, în una dintre cele mai mari scăderi din ultimele luni pentru piaţa americană de capital.
Sectorul de tehnologie, deja afectat de scandalurile recente precum Cambridge Analytica, a scăzut puternic luni şi şi-a extins pierderile, companiile cu capitalizare mare conducând prăbuşirea.
Acţiunile Amazon a scăzut luni cu peste 5.6% într-o singură zi, după ce preşedintele american Donald Trump a atacat din nou retailerul online, cu privire la preţul livrărilor pe care acesta le face prin sistemul poştal american şi a promis schimbări nespecificate, potrivit Reuters.
„Poşta Americană pierde o avere, iar asta se va schimba. De asemenea, comercianţii cu amănuntul care plătesc taxe în întregime îşi închid magazinele în întreaga ţară... nu sunt condiţii de concurenţă echitabile!”, a postat luni preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, pe contul său de Twitter.
Liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a lansat şi joi, pe Twitter, un atac la adresa Amazon, spunând că retailerul-gigant „plăteşte foarte puţine sau chiar deloc” taxe locale sau statale, potrivit BBC. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Luna aprilie se anunţă în Franţa dificilă pentru navetişi, călători şi în general pentru populaţia activă. Societatea naţională a căilor ferate anunţă greve masive, de două ori pe săptămînă, în semn de protest faţă de reformele preconizate de executiv în acest sector.
Francezii care se întorc din vacanţa de Paşte, ca şi ceilalţi care au respirat cît de cît week-end-ul trecut şi luni, cînd a fost zi liberă, se pregătesc acum să înfrunte o “zi de marţi neagră”, ca să citez o expresie utilizată de Agenţia France Presse.
Proiectul de reformă al preşedintelui Macron vizează “distrugerea serviciului public feroviar din pur dogmatism ideologic, şi nu va rezolva problema deficitului şi nici a disfuncţionalităţilor”. Am citat din declaraţia sindicatelor care s-au asociat pentru această mobilizare grevistă de lungă durată. “Dogmatismul ideologic” la care se referă sindicaliştii este de fapt doctrina ultraliberală promovată de Bruxelles şi de Uniunea Europeană care urmăresc deschiderea a tot mai multor sectoare spre libera concurenţă.
In cursul zilei de marţi 3 aprili nu se va putea circula cu trenul din Franţa spre Spania, Italia şi Elveţia. Sindicatele franceze trimit astfel un mesaj către întreaga Europă considerînd că perspectiva privatizării Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Franceze este o aberaţie. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.