Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stelian Tănase: Partidul prezidențial - salt mortal

klaus iohannis

Stelian Tănase vorbește despre posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să-și facă un partid prezidențial. ”Oricine ajunge la Cotroceni are tentația să-și constituie propria grupare politică menită să îi consolideze puterea și să îl ajute să exercite controlul. Puținele atribute conferite de Constituție il indreaptă inerent spre o asemenea soluție.”e de părere fostul șef al TVR.

Citește și: România poate intra în război împotriva Statului Islamic

Tănase spune că Iohannis a ajuns repede la concluzia că are nevoie de un partid prezidențial și e de părere că ne îndreptăm spre un regim prezidențial, cu partide slăbite, acuzate continuu de corupție, ineficiență, încă nereformate și prea conservatoare.

Citește și: Cristian Tudor Popescu pune diagnosticul: E al treilea război mondial

”Iliescu nu a avut nevoie, FSN (FDSN, PDSR) a fost partidul lui de la început. Constatinescu a fost tentat și el să își facă un partid prezidențial. Nu a reușit și a trebuit să penduleze între Ion Diaconescu și Valeriu Stoica. Ambele partide, PNȚ și PNL, l-au servit, l-au curtat, s-au contrat, in speranța că vor avea protecția lui. Rivalitatea lor a măcinat CDR. Nu a ieșit bine – CDR s-a destrămat cînd au venit alegerile in 2000. Cu Băsescu povestea s-a repetat. Pină să-și facă propriul lui partid, a încercat să călărească PDL-ul și nu i-a prea mers. A ajuns la MP la final de mandat.

Citește și: ÎNFIORĂTOR Lider musulman anunță atentate în România / VIDEO

Iohannis se pare că a ajuns repede la aceleași concluzii – că are nevoie de un instrument propriu pe care să îl folosească așa cum dorește în complicatul cadrul politic de la București. Un partid care să îi recunoască supremația, să depindă de el personal și care – mai ales – să îi asigure realegerea în 2019.

Citește și: SRI face precizări importante pentru România

In acest joc întotdeauna consilierii, grupul de interese care se crează spontan în jurul unui asemenea pol de putere, joacă un mare rol. Ei influențează într-o direcție sau alta decizile președintelui. E posibil ca acest scenariu să fie o gogoriță, o sperietură, sau diversiune apărută din zona serviciilor. Un zvon bun de titrat pe prima pagină dupa ce a fost mestecat de comentatori, dar tot un subiect parazitar. Motivul de a fi lansat tocmai acum ar fi – să se asigure supunerea liberalilor, unde se auiohannis 2d voci de „independență” față de Cotroceni.

Citește și: SURSE Detalii neștiute despre petrecerea în care Victor Ponta și-a serbat ziua de naștere

La aceste consultări liberalii s-au făcut preș pentru pantofii nr. 45 purtați de Iohannis. Au ieșit la presă cu declarații ușor penibile. Cum că ei nu au nicio propunere, că ei susțin orice propune pe care ar face-o Iohannis. Asta voia să ii transmită un mesaj că Iohannis nu are nevoie de un partid prezidențial, că liberalii sunt trup și suflet alături de el. Arătarea pisicii negre așadar a prins. Amenințarea i-a speriat. Zvonul și-a arătat eficiența. Cine l-a lansat a fost un bun meseriaș. Asta le-ar mai lipsi acum liberalilor – pe fondul fricțiunilor interne și a inexistenței unei conduceri unice ! Să apară un alt partid pe dreapta și încă susținut de Iohannis; Mai ales că are deja un lider – Cioloș. Viitorul PNL ar deveni extrem de volatil și problematic. Se vor găsi destui (lideri ) liberali să părăsească partidul, să facă sciziune ( nu ar fi prima) și să se alăture noului partid cotrocenist.

Citeşte şi: COȘMARUL continuă: Avion PRĂBUȘIT în Marea Britanie! Toți pasagerii au murit

Mie personal, deși scenariul e plauzibil, mi se pare aventurist. Dar ca să se infirme ar trebui ca liberalii să își facă ordine în partid. Deocamdată e un focar de tensiuni și conflicte. Unele generate chiar de relația prea încurcată cu Iohannis și anturajul lui format din consilieri care își doresc mai multă putere și influență. Oricum am face, ne îndreptăm spre un regim prezidențial, cu partide slăbite, acuzate continuu de corupție, ineficiență, încă nereformate și prea conservatoare.”, scrie Stelian Tănase pe blogul său.

Citește și: Cele mai mari temeri ale europenilor s-au adeverit: Un terorist provine dintre refugiați

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.