Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stelian Țurlea prezintă cartea zilei: 'Îl vor ucide pe Robert Kennedy' de Marc Dugain

europafm.ro
carte

Marc Dugain s-a documentat enorm. Romanul său este probabil unul dintre cele mai profunde cărți despre ce s-a petrecut la Dallas în noiembrie 1963, cu trecerea în revistă, detaliat, a tuturor teoriilor privind conspirația, informează Stelian Țurlea într-o analiză la Mediafax.

Redăm în continuare analiza scriitorului: „Din acest punct de vedere, cartea poate fi citită aproape ca un manual de istorie.

Marc Dugain este un scriitor și regizor francez, născut în 1957 în Senegal, educat la Grenoble. A publicat mai multe cărți în care îmbină remarcabil ficțiunea cu documentarea istorică. În romanul „Blestemul lui Edgar” din 2005, imagina amintirile lui Clyde Tolson, numărul doi în FBI și amantul lui John Edgar Hoover, cel care a condus acest serviciu vreme de decenii, între 1924 și 1972, și care a refuzat constant să-și accepte homosexualitatea.

De această dată, Marc Dugain dezvoltă teoria complotului în asasinarea președintelui John Fitzgerald Kennedy. Acesta ar fi fost victima propriilor păcate, pe de o parte, iar pe de alta a păcatelor tatălui său, Joseph Kennedy, care și-a construit imensa avere pe relațiile cu Mafia americană care s-a răzbunat, când fiii magnatului au încercat să schimbe mersul lucrurilor în America. Lee Harvey Oswald n-a fost omul care l-a ucis pe JFK, la 22 noiembrie 1963, doar țapul ispășitor în spatele căruia se aflau o seamă de interese – mafia, complexul militaro-industrial, CIA. La fel s-au întâmplat lucrurile și cinci ani mai târziu, când Bobby Kennedy era pe cale să obțină victoria în alegerile preliminare și să ajungă lesne viitorul președinte.

Pe scurt, un profesor de istorie contemporană al Universității canadiene Columbia Britanică este convins că moartea în doi ani succesivi, 1967 și 1968, pe când el era un adolescent de 14 ani, a ambilor săi părinți, morți trecute de poliția care n-a investigat mai serios drept sinucideri, au avut legătură cu asasinarea lui Robert Kennedy. Romanul desfășoară în paralel ancheta făcută de fiu asupra morții tatălui, renumit psihiatru, specializat în hipnoză, care, după al Doilea Război Mondial părăsise precitat Franța, unde activase ca membru al Rezistenței. Firește, profesorul este sau are impresia că este urmărit în tot ce face de agenți ai serviciilor secrete cu sarcina de a-l împiedica să ajungă la adevărul care implica aceste servicii.

Marc Dugain nu se sfiește să vorbească deschis și pe larg de homosexualitatea ascunsă a lui Hoover, șeful FBI, despre priapismul lui JFK, care nu vedea o femeie frumoasă fără să vrea să se culce cu ea, ba mai mult, despre bodiguarzii care mergeau înainte pe traseul unor eventuale vizite pentru a căuta femei pe care să le vâre în patul președintelui; pagini multe descriu ura reprezentanților complexului militaro-industrial față de JFK. Johnson, Dulles și Hoover, susține Dugain, se regăsesc în valorile pe care le au în comun și în dorința de a ascunde adevăratele motive ale morții lui JFK („Cu Johnson în fruntea statului timp de cinci ani, va fi suficient să se înăbușe adevărul”). Asasinarea lui JFK a fost o lovitură de stat săvârșită în mare secret. Iar

moartea tatălui eroului este legată de relațiile cu serviciile secrete, de programele ascunse dezvoltate de CIA.

„Tata semăna cu JFK în multe privințe. Avea în comun cu el un fizic răvășitor și o detașare care îl făcea irezistibil pentru femei. La fel ca lui Jack, îi plăcea în taină să riște totul. Și unul, și celălalt au pierdut. Și unul, și celălalt au fost victimele unui complot. Și unul, și celălalt au avut o soție minuntă, pe care au neglijat-o.”

„Eu sunt convins că Bobby, când s-a decis să se prezinte la prezidențialele din 1968, știa că va muri, că nu are nicio șansă să urce pe ultima treaptă. Și totuși se decide s-o facă. Iată un bărbat care este șeful unui trib irlandez, căsătorit, tată a 11 copii, al cărui frate a fost asasinat cu cinci ani înainte. Vreau să demonstrez că știa că avea să fie asasinat și că, în pofida acestui lucru, a decis să intre în alegerile preliminare.”

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Citește și: VIDEO - Simona Halep a fost huiduită de fanii de la meci, după o declarație care nu i-a mulțumit

Pentru a-și crea romanul, Marc Dugain s-a documentat enorm. Romanul său este probabil unul dintre cele mai profunde cărți despre ce s-a petrecut la Dallas în noiembrie 1963, cu trecerea în revistă, detaliat, a tuturor teoriilor privind conspirația. Din acest punct de vedere, cartea poate fi citită aproape ca un manual de istorie.

Indiferent că teoriile sale vor fi acceptate sau nu de cititor, romanul este unul care trebuie citit și care zugrăvește cum puțin altele o fac epoca anilor 60 din America și din lume. Un roman cu nenumărate surprize, care face conexiuni între mulțime de fapte petrecute în lume și care sfârșește într-o mare îndoială.

Marc Dugain – Îl vor ucide pe Robert Kennedy. Traducere din limba franceză de Aurelia Ulici. Editura RAO. 370 pag.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.