Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stelian Țurlea prezintă cartea zilei: 'Publicistica lui Ion Brad', de Mihai Cistelican; prefață de Ilie Rad

Radu Pop
europafm.ro
carte

Stelian Țurlea prezintă la rubrica „O carte pe zi” din Mediafax volumul „Publicistica lui Ion Brad” de Mihai Cistelican.

Redăm mai jos prezentarea.

A patra teză de doctorat dedicată poetului, prozatorului, publicistului şi ambasadorului Ion Brad.

Cartea pe care o semnalăm astăzi abordează toată literatura nonfictivă a lui Ion Brad și este structurată în 12 capitole. Autorul este redactor la publicația online Stiripesurse.ro. Absolvent al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (Departamentul de Jurnalism) din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj (2014), devine doctor în științe ale comunicării cu lucrarea Publicistica lui Ion Brad (2020), transformată în cartea de față. Este coeditor la trei volume: Ion Agârbiceanu. Articole cu caracter ecleziastic (1903-1945); Comuna Ceanu Mare în secvențe istorice, literare și imagini; Ion Vlad. Alternative la memorii: dialoguri, corespondență, mărturii.

Mihai Cistelican explică motivele pentru care a acceptat să facă o teză despre Ion Brad, realizează un portret al scriitorului, apoi trece la analiza primelor articole ale lui Ion Brad, în ziarul clujean „Lupta Ardealului”, articole care sunt descoperirea autorului, pentru că nici Ion Brad însuși nu își mai amintea de ele. Tot în premieră este analizată activitatea publicistică a lui Ion Brad după evenimentele din decembrie 1989.

În prefața sa, Ilie Rad scrie: „Pentru elaborarea volumului de faţă, autorul a consultat documente aflate în Arhivele centrale ale fostului PCR, la CNSAS, în bibliotecile clujene etc. A ajuns inclusiv la Televiziunea din Grecia, care i-a trimis câteva filme cu Ion Brad, din vremea în care acesta era ambasador la Atena.

Folosindu-şi experienţa de editor al operei lui Ion Agârbiceanu, Mihai Cistelican a fost deosebit de atent la trancrierea textelor, la redactarea aparatului critic (note de subsol şi bibliografie). Există în lucrare peste 110 pagini bibliografice, cu tot ce s-a scris în presă despre Ion Brad şi cu ce a publicat acesta în presa culturală sau în cea social-politică, ocazie cu care a putut constata <>.

În fine, încă un cuvânt de laudă. Mihai Cistelican nu a căzut în extrema unei critici dure asupra activităţii publicistice a poetului din anii <>, pentru că de fiecare dată a încercat să contextualizeze mesajul unui articol, să vadă în ce măsură el era în consonanţă cu imperativele politice ale zilei, să arate că şi alţi scriitori au procedat la fel. În aceeaşi măsură, autorul a evitat şi prezentarea hagiografică a subiectului, efortul său fiind mereu unul de obiectivitate, imparţialitate etc.

Cartea de faţă a fost, la bază, o teză de doctorat. Este cea de-a patra teză dedicată poetului, prozatorului, publicistului şi ambasadorului Ion Brad”. Mihai Cistelican – Publicistica lui Ion Brad (1929-2019). Prefață de Ilie Rad. Casa Cărții de Știință. 426 pag.

Vezi și: Scriitorul și diplomatul Ion Brad a încetat din viață: A fost prieten cu Lucian Blaga, Ion Agârbiceanu și Adrian Păunescu .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.