Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stocurile de făină de la Programul Alimentar Mondial (PAM) au intrat în Fâşia Gaza prin portul israelian Ashdod

wikipedia
portul Ashdod

Armata israeliană a anunţat miercuri că stocurile de făină de la Programul Alimentar Mondial (PAM) au intrat în Fâşia Gaza prin portul israelian Ashdod, ca parte a eforturilor de a creşte livrările de ajutoare către teritoriul palestinian asediat şi devastat de război, scrie AFP, citat de news.ro.

"Opt camioane cu făină de la Programul Alimentar Mondial au intrat astăzi (miercuri) în Fâşia Gaza din portul Ashdod", a precizat armata într-un comunicat.

Aceasta a adăugat că aceasta a fost "prima dată de când a fost aprobată deschiderea portului Ashdod".

La 5 aprilie, guvernul israelian, sub presiunea aliaţilor săi şi a organizaţiilor internaţionale, a anunţat mai multe măsuri menite să accelereze livrările de ajutoare în Fâşia Gaza, care se află sub asediu şi se confruntă cu o tragedie umanitară.

Printre aceste măsuri se numără sosirea ajutoarelor pentru Gaza în portul Ashdod, din cauza apropierii acestuia de teritoriul palestinian. Marele port israelian este situat la aproximativ treizeci de kilometri nord de Gaza.

Ajutorul internaţional din partea agenţiilor umanitare ajunge în principal în Egipt prin portul Port Saďd sau prin portul mai mic al-Arish.

Inspecţie de securitate

Camioanele PAM au fost supuse unei inspecţii de securitate amănunţite în portul Ashdod. Apoi li s-a permis intrarea în Fâşia Gaza prin punctul de trecere Kerem Shalom", a declarat miercuri armata.

Kerem Shalom, unul dintre puţinele puncte de trecere terestră din Israel spre Gaza, este situat la graniţa sudică a Fâşiei Gaza, ceea ce, potrivit organizaţiilor umanitare, provoacă deplasări care necesită mult timp pentru inspectarea ajutoarelor.

Ca parte a măsurilor anunţate la 5 aprilie, Israelul susţine, de asemenea, că a deschis o nouă trecere terestră cu nordul Fâşiei Gaza, unde criza umanitară este cea mai acută.

Deocamdată, majoritatea camioanelor intră prin punctul de trecere Rafah la frontiera dintre Egipt şi Gaza, la capătul sudic al teritoriului palestinian devastat de mai bine de şase luni de războiul dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Armata a anunţat marţi că aproximativ 553 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat în Fâşia Gaza în 48 de ore, un număr considerat insuficient de ONU.

De la începutul lunii aprilie, o medie de 181 de camioane cu ajutoare au intrat zilnic în Gaza prin punctele de trecere Rafah şi Kerem Shalom, potrivit UNRWA, care a precizat că această cifră este "cu mult sub capacitatea operaţională a celor două puncte de trecere a frontierei şi sub obiectivul de 500 de camioane pe zi".

Miercuri, premierul israelian Benjamin Netanyahu "a negat acuzaţiile organizaţiilor internaţionale privind o foamete în Gaza şi a afirmat că Israelul face tot ce este posibil în problema umanitară".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.