Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Strănepoata lui Hrusciov vorbește despre războiul din Ucraina: Nu poţi face o naţiune să te iubească bombardând-o

then24.com
bombardament razboi ucraina

Strănepotata fostului lider de la Kremlin, omul care a condamnat stalinismul, Nikita Hrusciov, a vorbit despre invazia rusă din ucraina pentru New Yorker. Nina Hrusciova acuză politica Moscovei și crede că politica lui Putin transformă Ucraina într-o țară anti-rusă.

„Deşi Putin spune că Occidentul face Ucraina antirusă, el a făcut mai multe să facă fosta republică sovietică antirusă decât ar putea să obţină orice fel de propagandă americană. Pur şi simplu, nu poţi face o naţiune să te iubească bombardând-o”, spune Nina Hruşciova

Ea vorbeşte acum despre preşedintele rus Vladimir Putin, într-un interviu pentru New Yorker. „Îmi amintesc la început, când Putin a devenit preşedinte, că spuneam că este oribil pentru Rusia, dar este şi perfect pentru Rusia. El este perfect pentru Rusia, în sensul că îndreaptă complexul de inferioritate rus în ceea ce priveşte Occidentul, dar şi un complex de superioritate, pentru că, în acelaşi timp, Rusia este o bucată de pământ uriaşă. Ţara a produs opere de artă incredibile, a contribuit la afacerile mondiale, nu întotdeauna într-un mod bun, dar a fost totuşi esenţială pentru victoria în al Doilea Război Mondial şi aşa mai departe. El canalizează această tulburare de personalitate divizată şi i-a asigurat pe ruşi că locul lor pe scena mondială va fi recunoscut şi apreciat. Pentru că, după cum vă amintiţi, în anii 90, Rusia era practic la pământ, învinsă în Războiului Rece“, spune nepoata lui Hrusciov.

„Putin a venit şi a spus: O să vă aduc înapoi la măreţie. A fost foarte bine primit pentru acest mesaj, dar apoi, partea tipică a liderului rus este că, din păcate, revenirea la măreţie vine de cele mai multe ori cu un număr de cadavre. A fost primit ca cineva care a făcut Rusia respectată. Şi cuvântul „respect” în limba rusă este în relaţie cu ceilalţi, aşa că dacă mă respecţi, înseamnă mult. Dar respectul vine cu frica. Există chiar şi o vorbă; „ Dacă cuiva îi este frică de mine; asta înseamnă că mă respectă”. În acest sens, Putin este tipic, deşi evident a fost nevoie de un drum destul de lung, douăzeci şi doi de ani, pentru a ajunge acolo unde suntem astăzi. Nu ştiam că se va termina aşa de rău“, spune Nina Hrusciova. „Ucraina obişnuia să fie numită Malorossia (Mică Rusie). Era un fel de anexă a Rusiei. «Ucraina», întregul cuvânt, înseamnă «la margine» – este la marginea Rusiei. Desigur, toţi liderii ruşi şi toţi liderii sovietici considerau Ucraina sau Rusia Kieveană originea statului rus, dar nu neapărat un stat ucrainean în sine”.

„Dar indiferent de provocarea pe care Putin ar fi simţit-o cu Statele Unite sau din partea Statelor Unite - şi de la Joe Biden care l-a numit un criminal,- nu există absolut nicio justificare, scuză sau validare pentru a decide să bombardeze o naţiune. Orice ar fi simţit că a făcut NATO , nu mai contează pentru că încă nu există niciun motiv să bombardeze Ucraina“, spune Nina Hrusciova.

Străepoata fostului lider de la Kremlin mai spune că, în prezent, atmosfera din Rusia se apropie de cea din 1939, de la Marea Epurare. „Cunosc oameni care au fost arbitrar opriţi pe stradă şi li s-a cerut să-şi arate telefoanele şi le-au fost căutate mesajele. Ultima dată când am fost la Moscova, în ianuarie, nici nu mi-aş fi închipuit aşa ceva”. Ea crede că soluţia ar putea, în teorie, să vină de la China, pe care Putin trebuie să se bazeze pentru supravieţuirea Rusiei: „Dar nu este în interesul Chinei să oprească încă acest conflict, pentru că Xi Jinping se distrează de minune acum, pentru că toată lumea se uită la el. Toată lumea îşi doreşte ajutorul său”.

Nina Hruşciova este profesoară de afaceri internaţionale la New School din New York, născută la Moscova. Ea este, de asemenea, strănepoata lui Nikita Hruşciov, fostul lider sovietic renumit pentru că l-a denunţat pe Stalin şi a implementat o politică de „coexistenţă paşnică” cu Occidentul.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.