Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Strânsă cu ușa de UE prin sancțiuni economice în unanimitate, Rusia dă înapoi în Marea Neagră și vrea 'pace', 'stabilitate' și 'prosperitate'

Liderii europeni, reuniţi în summit la Bruxelles, au decis să prelungească sancţiunile impuse Rusiei din cauza politicii sale în Ucraina, a anunţat preşedintele Consiliului European Donald Tusk, relatează Reuters, potrivit News.ro.

”Decizie: UE prelungeşte cu unanimitate sancţiunile economice impuse Rusiei, având în vedere absenţa totală de progrese în implementarea acordurilor de la Minsk”, a anunţat el pe Twitter.

Acordurile de la Minsk, între Ucraina şi Rusia, sub egida Franţei şi Germaniei, vizează să pună capăt războiului în estul Ucrainei, unde grupări proruse contestă puterea Kievului.

Citește și: VIDEO - Ungaria FIERBE: Proteste VIOLENTE reprimate cu GAZE lacrimogene de jandarmi. Zeci de arestări și răniți

Relaţiile între Ucraina şi Rusia s-au degradat puternic în urma imobilizării a trei bastimente militare aparţinând Marinei ucrainene şi luării prizonieri a celor 24 de marinari de la bordul navelor, la 25 noiembrie, în Strâmtoarea Kerci, în urma unui incident armat.

Ce vor europenii?

În proiectul lor de declaraţie, pe care Reuters precizează că l-a consultat, şefii de stat şi de guverne aii statelor membre ale Uniunii Euripene (UE) propun ajutorarea Ucrainei în regiunile afectate de acţiunile Rusiei.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Comună Federica Mogherini a declarat joi, la sosirea la summit, că europenii urmează să-şi reafirme susţinerea faţă de Ucraina şi disponibilitatea de a consolida jutorarea Kievului.NEWS

Ce spue Rusia?

De cealaltă parte Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a semnalat că situaţia în regiunea Mării Negre s-a degradat recent, adăugând că este important ca acestă evoluţie să fie inversată pentru a transforma regiunea într-o zonă de pace şi prosperitate, informează agenţia Tass, potrivit Mediafax.

Oficialul rus a declarat la o reuniune la nivel ministerial a Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (BSEC) că "succesul viitor (al organizaţiei) va depinde de cât de pragmatici vom reuşi să intensificăm colaborarea noastră".

Citește și: Fostul premier Tony Blair anunță IMINENȚA unui alt referendum: 'Dacă Parlamentul nu poate decide...'

"Din nefericire, recent, situaţia în regiunea Mării Negre s-a degradat", a afirmat ministrul.

"Este important să inversăm acestă evoluţie şi să lucrăm să transformăm regiunea Mării Negre într-o zonă de pace, stabilitate şi prosperitate", a adăugat Lavrov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.