Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Strategia de ținere în plan secund a lui Iohannis n-a prins la români

revista presei

Evenimentul Zilei:

Prezenţa a fost sub cea din 2009, cea mai slabă din anii postdecembrişti. De ce? 1) Pe primul loc, indubitabil, se situează Fraudarea Campaniei de către DNA. Precizez din nou ceea ce am ţinut să precizez de fiecare dată: Sînt un adept înrăit al luptei împotriva corupţiei. Cu două condiţii: 1) Ca această luptă să nu se limiteze la cătuşe, pentru că anticorupţia e mult mai amplă. 2) Ca activitatea DNA să nu fie instrument de jocuri politice. Nu ştiu ce planuri au stat în spatele campaniei DNA în plină campanie. Unii spun c-a fost vorba de favorizarea Monicăi Macovei. Alţii spun c-a fost vorba de favorizarea lui Victor Ponta. Sigur e că incredibila implicare a DNA în campanie a provocat această slabă prezenţă: a.) A căpuşat campania electorală, astfel încît doar Victor Ponta a strălucit. b.) A sporit scîrba românilor de întreaga clasă politică şi scîrbiţii n-au mai ieşit la vot. c.) A mobilizat electoratul PSD care a luat campania drept o încercare de a li se lovi candidatul. 2) O altă cauză a reprezentat-o prestaţia lui Klaus Iohannis. Strategia Prapurelui plimbat prin Bucureşti, cum i-am zis eu strategiei de ţinere în plan secund a candidatului n-a prins la români, popor latin, care văd în alegeri şi un fel de meci de box. Campania pentru preşedinție e văzută de români ca o confruntare pe maidan între două leliţe. Mi se va spune că un Klaus Iohannis nu se va coborî niciodată la un nivel de maidan. Foarte bine. Dar atunci trebuia să lase pe altul să candideze.

Digi24:

Presa internaţională a relatat pe larg protestul românilor din diasporă. Cei care au aşteptat ore în şir şi li s-a refuzat dreptul legitim de vot la ambasadele şi consulatele României şi-au găsit locul în relatările şi comentariile principalelor agenţii de presă şi ziare din Europa. La Paris, Viena şi Londra, românii încă stăteau la coadă după închiderea secţiilor de votare, scrie Bloomberg în pagina online şi menţionează că nu au lipsit incidentele: „Alegătorii de la Ambasada României din Paris au încercat să intre cu forţa în clădire şi să voteze, după ce au stat degeaba cu orele la coadă”, informează agenția de presă. Frankfurter Allgemeine Zeitung trage concluzia: „Alegerile din România s-au încheiat în haos". „Mii de votanţi au protestat în faţa ambasadelor din oraşe europene, după ce au încercat în zadar să-şi exprime dreptul de vot”, explică publicația germană.

România Liberă:

Românii nu au putut sau nu au dorit să reediteze micul miracol care s-a produs la alegerile prezidențiale din luna martie în Slovacia. Cu doi ani în urmă, Smer, partidul post-comunist al prim-ministrului Robert Fico, reușise să obțină pentru prima oară după 1989 majoritatea absolută în Parlament și să formeze guvernul. Spre deosebire de România și Bulgaria, a căror aderare la Uniunea Europeană s-a făcut sub constrângerile Mecanismului de Cooperare și Verificare în Justiție, țările din așa-numitul patrulater de la Vișegrad –Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria – au aderat fără să fie supuse presiunilor Bruxelles-ului privind reforma Justiției, astfel că aceste reforme s-au oprit pe undeva pe la jumătatea drumului. În mod paradoxal, dar în țări precum Cehia, Slovacia și, desigur, Ungaria influența politică asupra Justiției – atât procurori, cât și judecători – este la niveluri care, în România anului 2014, ar fi considerate ingerințe inacceptabile în independența Justiției. Când, în primăvara acestui an, Fico – un fost comunist populist corupt și rusofil – a decis să candideze la președinție din poziția de președinte, slovacii s-au speriat de perspectiva ca un singur om să controleze Executivul, Legislativul, serviciile secrete și Justiția și l-au ales președinte pe omul de afaceri Andrej Kiska. Coabitarea este dificilă și cei doi au poziții divergente, dar măcar există un echilibru fragil între centrele de putere. Oricum, Fico a slăbit considerabil domnia legii în Slovacia.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.