Cu moțiunile de candidatură deja depuse pentru șefia PNL, Cristian Bușoi și Ludovic Orban caută soluțiile care să le ofere cât mai multe șanse pentru a obține scaunul de conducere mult dorit și a aduce lângă ei noi susținători. Spre liderii de filiale, liberalii cu influență în organizații plouă cu promisiuni de funcții și demnități politice, în timp ce fiecare tabără pregătește strategia de campanie pentru tunrneul de o lună care va preceda alegerile din 17 iunie de la București.
VIDEO Tudorel Toader, anunț BOMBĂ: 'Da, voi desecretiza arhiva SIPA'
Matematic, după momentul depunerii moțiunilor de candidatură, Orban pare a avea prima șansă. Pe lista sa de susținători se regăsesc 27 de președinți de filiale județene, mulți având filialele puternice din Ardeal în spate, plus deputați și senatori sau primari din organizaţii în care preşedintele de filială şi-a manifestat susţinerea pentru Cristian Buşoi. Pentru Bușoi au ales să semneze textul moțiunii o sută de persoane, din care doar 16 lideri de organizații județene, alături însă de foști lideri ai vechiului PNL și ai fostului PDL, precum Crin Antonescu și Teodor Stolojan.
Jocurile nu sunt făcute, susțin surse din tabăra lui Bușoi. "Deocamdată avem sprijinul a 18 lideri de filiale, iar bună a organizaţiilor locale negociază la două capete. Totul depinde de cele șase filiale care nu s-au decis încă", dau asigurări sursele citate.
Cu toate acestea, scăderea sprijinului pentru Bușoi de la cele 25-28 de filiale preconizate inițial de către cooperativa care îl susține l-a făcut vulnerabil, iar unii liberali din tabăra lui au recurs la măsuri disperate. Potrivit unor surse din conducerea liberală, recent, la un botez al copilului unui important lider liberal, mai mulți primari și parlamentari din vechiul PNL i-au cerut din nou actualului prim-vicepreședinte Dan Motreanu să intre în cursa pentru șefia PNL, dându-i asigurări că Bușoi se va retrage în favoarea sa. Au uitat însă că Motreanu a fost unul din artizanii împingerii liderului PNL București în prima linie a luptelor pentru putere pentru conducerea partidului, în încercarea sa de a nu deveni candidatul acestei tabere. Drept urmare, cei în cauză s-au lovit de un nou refuz din partea celui care vizează cel mult o funcție de prim-vicepreședinte la Consiliul Național de după Congresul partidului, ne-au explicat sursele citate.
În schimb, Cristian Bușoi își pune multe speranțe în Crin Antonescu pentru a recupera din handicap. Chiar dacă fostul lider de partid s-a limitat doar la susținerea publică a acestuia și la semnarea moțiunii sale, fără a fi însă prezent și la depunerea candidaturii, apropiații lui Bușoi speră că ca acesta să fie convins să i se alăture în turneul de promovare internă pe care liderul PNL București îl va face prin țară, timp de o lună pentru a-și susține moțiunea de candidatură.
"Crin trebuie să-l însoțească. Notorietatea , spiritul lui ar oferii un adevărat boost pentru Bușoi printre liberalii din țară. Nu poți să spui doar că-l susții fără să o și arăți în fapt ca, după aceea, să vii totuși cu nota de plată", susțin. surse din tabăra lui Bușoi, care ne-au sugerat că ralierea fostui lider de partid la această cauză nu este una dezinteresată. Așa cum Orban a promis funcții politice în partid și locuri eligibile la europarlamentare, tot așa a procedat și Bușoi. Potrivit acelorași surse, actualul europarlamentar, Adina Vălean, și soția lui Crin Antonescu, ar putea deschide lista pentru viitoarele europarlamentare în cazul în care Bușoi va câștiga șefia PNL.
De cealaltă parte, Orban se așteaptă ca noi lideri de filiale și parlamentari să-și anunțe susținerea pentru candidatura sa. Potrivit unor surse din anturajul său, săptămâna viitoare, un alt fost lider de partid și alți deputați și senatori vor face pasul spre Ludovic Orban, considerat, în ciuda defectelor sale, "răul necesar" pentru a menține partidul la actuala cotă electorală și chiar să o crească până la alegerile pentru Parlamentul European.
Și Orban are probleme serioase, în ciuda sprijinului masiv venit din partea liderilor de filiale. O parte din vechea conducere liberală, mult criticată de Orban pentru lipsa sa de performanță la ultimele alegeri, s-a regrupat acum în jurul lui și-i vulnerabilizează prin prezența lor discursul. Mulți dintre ei nu au uitat cum Orban tăia și spânzura prin filiale când avea funcții mari în partid și se tem ca nu cumva acesta, după ce se va vedea cu sacii în căruță, să nu revină la vechile obiceiuri, susțin sursele citate.
Tocmai din această cauză, mulți dintre susținătorii săi sunt de conjunctură, privindu-l drept lozul lor câștigător pentru reînoirea funcţiilor de conducere și consolidarea propriiilor poziţii, un lider temporar în fruntea partidului pe care intenționează să-l dea jos din funcție peste un an dacă nu confirmă sau dacă le amenință funcțiile prin modificări la statut, ne-au mai avertizat aceleași surse. Conștient de caracterul eterogen al masei de susținători coagulate în jurul său, Orban va trebui să danseze ca pe sârmă și în perioada. de după Congres, nu numai înainte, pentru a-și consolida poziția de lider în cazul ân care va primi mandatul de la majoritatea delegaților liberali.