Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stresul, o boala contagioasă care se răspândește: cum poți evita să fii afectat - studiu

stres

Stresul este un lucru pe care majoritatea oamenilor îl vor experimenta la un moment dat în viața lor. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății , stresul poate fi definit ca fiind orice tip de schimbare care provoacă o tensiune fizică, emoțională sau psihologică, scrie livescience.com. Există numeroase evenimente sau experiențe care pot cataliza perioade de stres, de la începerea unui nou loc de muncă până la nașterea unui copil, dar este posibil să te molipsești de stres de la altcineva?

O lucrare apărută în 2014 în revista Psychoneuroendocrinology a ținut prima pagină a ziarelor după ce autorii ei au sugerat că stresul poate fi contagios. Autorii au scris că doar văzând o altă persoană într-o situație stresantă poate face ca propriul nostru corp să elibereze cortizol, un hormon implicat în răspunsul la stres. Acest fenomen, denumit "stres empatic", tinde să fie mai răspândit atunci când vedeți o persoană iubită sau un prieten apropiat în suferință, au sugerat cercetătorii, dar poate apărea și atunci când vedeți un străin suferind.

"Este cu siguranță posibil să percepem [în subconștient] emoțiile unei alte persoane, în special cele negative", a declarat pentru Live Science Tara Perrot, profesor de psihologie și neuroștiință la Universitatea Dalhousie din Canada. "Acest lucru ar fi fost selectat în trecutul nostru evolutiv, deoarece ar fi oferit o modalitate non-verbală de a comunica pericolul și frica".

Emoțiile se pot "răspândi" de la o persoană la alta prin intermediul "neuronilor oglindă", potrivit unei analize din 2013, publicată în revista Current Biology. Aceștia sunt celule cerebrale care se activează atunci când văd pe cineva executând o anumită acțiune - un căscat, de exemplu - și declanșează un răspuns care încurajează reciproca. Acest lucru înseamnă că, dacă o persoană vede pe cineva care pare obosit, poate începe să se simtă obosită, iar dacă vede pe cineva care pare stresat, poate adopta involuntar starea de spirit stresată a acestuia.

Transmiterea emoțiilor este un mecanism important de supraviețuire, a spus Herbert. "Activează răspunsuri la alții care pot ajuta la rezolvarea nu doar a unei probleme personale, ci și a uneia mai generale". De exemplu, dacă o persoană detectează o situație periculoasă și răspunde emoțional, atunci aceasta semnalează și alertează pe ceilalți, a spus el.

"Dacă cineva intră în panică, se află într-o stare de stres", a declarat Joe Herbert , profesor de neuroștiințe la Universitatea Cambridge din Marea Britanie. "Panica se poate răspândi în întreaga comunitate, la fel ca și frica sau anxietatea, indiferent dacă există o cauză reală", a declarat el pentru Live Science.

Acest transfer de emoții este un act subconștient, potrivit lui Perrot, și nu este o experiență exclusiv umană. "Alte animale pot percepe emoțiile membrilor speciei lor", a spus Perrot. "De exemplu, șobolanii care observă un alt șobolan care trece printr-o experiență stresantă prezintă creșteri ale nivelului hormonilor de stres, chiar și fără o experiență directă".

Rolul benefic al stresului

Deși stresul este un lucru pe care majoritatea oamenilor încearcă să îl evite, acesta joacă un rol important atât pentru oameni, cât și pentru animale. Cu toate acestea, după cum a spus Perrot, nu toate tipurile de stres sunt egale. "Răspunsul la stres este extrem de benefic", a spus ea. "Ne pregătește corpul și creierul pentru a face față agentului stresant la îndemână. Dacă un leu aleargă spre tine, vrei să organizezi un răspuns puternic la stres care să elibereze glucoza din depozite, să crească ritmul cardiac și să diminueze funcțiile neesențiale, cum ar fi digestia."

Cu toate acestea, a spus Perrot, la oamenii moderni, răspunsul la stres este deseori activat de factori de stres psihologic, lăsând hormonii de stres să rămână prea mult timp. "Există multe neplăceri zilnice pe care oamenii ajung să le perceapă ca fiind stresante, iar răspunsul la stres poate apărea prea des, ceea ce poate fi dăunător pentru organism și creier", a spus ea.

Un studiu din 2014, publicat în revista Interpersona, a constatat că stresul poate fi, în anumite circumstanțe, contagios și a concluzionat că o singură persoană stresată are capacitatea de a "infecta" un întreg birou. Așadar, este posibil să evităm să ne molipsim de stresul unei alte persoane? Potrivit lui Perrot, totul ține de modul în care cineva abordează și evaluează o anumită situație.

"Orice răspuns la stres începe cu percepția agentului stresant", a spus Perrot. Potrivit Healthline, activități precum luarea de aer proaspăt, efectuarea de exerciții de respirație și exercițiile fizice pot ajuta la depășirea sau cel puțin la reducerea impactului însușirii stresului altcuiva.

Cheia este să vedem stresul ca fiind împărțit în două componente

"Factorul de stres este cel extern sau intern, de exemplu, o solicitare financiară sau o boală", a spus el. "Răspunsul la stres este modul în care reacționează individul - atât din punct de vedere emoțional, dar și fiziologic (hormoni, tensiune arterială etc.)". Răspunsul la stres este adaptiv, a spus Herbert, iar învățarea controlului acestuia ar putea fi cheia pentru a se proteja de stresul unei alte persoane.

"Un nivel ridicat de empatie va crește conștientizarea emoției celuilalt", a spus el. "Modul în care acest lucru afectează privitorul va depinde de circumstanțe. Ar putea doar să stârnească ajutor, dar ar putea fi stresant în funcție de solicitarea pe care o provoacă celei de-a doua persoane. Liderii buni și chiar părinții pot învăța să nu se molipsească de stresul celorlalți și, în schimb, să se ocupe pur și simplu de situația în cauză."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.