Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studenții s-au blocat în universități! Se anunță proteste

Studenţii din mai multe universităţi s-au 'baricadat' în amfiteatre, dezbat problemele sistemului universitar românesc şi refuză să părăsească universităţile până când revendicările lor nu vor fi acceptate, afirmă Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România într-un comunicat remis marţi presei.

Potrivit ANOSR, sunt ocupate de organizaţii studenţeşti Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Maritimă din Constanţa şi Universitatea 'Dunărea de Jos' din Galaţi.

'Studenţii s-au baricadat în amfiteatre, dezbat problemele sistemului universitar românesc şi refuză să părăsească universităţile până când revendicările lor nu vor fi acceptate. ANOSR face apel la studenţii din toată ţara să se alăture mişcărilor de occupy începute azi în cele 3 universităţi, pregătind în acest moment acţiuni similare în alte centre din ţară', se arată în comunicat.

Studenţii sunt nemulţumiţi de faptul că opiniile lor 'nu mai sunt ascultate în universităţi', că subfinanţarea educaţiei a produs 'efecte catastrofale' asupra calităţii şi relevanţei studiilor universitare şi că taxele din universităţi au devenit 'insuportabile' pentru studenţi, rata de abandon universitar ajungând la 40%, arată Alianţa.

ANOSR solicită creşterea finanţării Educaţiei şi asumarea reală de către Parlament şi Guvern a alocării a 6% din PIB pentru Educaţie, aşa cum prevede legea, includerea studenţilor în proporţie de 25% din electori în alegerea rectorilor, a decanilor şi includerea acestora în aceeaşi proporţie în Consiliile Departamentelor din facultăţi, creşterea investiţiilor în servicii pentru studenţi: creşterea burselor, în special a burselor sociale, investiţii în construcţii de noi cămine şi cantine şi investiţii în repararea şi modernizarea celor existente.

Alte solicitări ale ANOSR se referă la implementarea reală a unui învăţământ centrat pe student, la reforma curriculară din universităţi, pentru a face programele de învăţământ relevante pentru piaţa muncii şi pentru nevoile şi interesele studenţilor de azi.

De asemenea, studenţii de la ANOSR doresc să fie implicaţi în toate procesele de asigurare a calităţii, la nivel intern şi extern, atât la evaluări ale instituţiilor de învăţământ superior, cât şi în evaluări ale programelor de studii, să fie respectat de universităţi şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice 'Statutul Studentului', care conţine toate drepturile şi obligaţiile studenţilor şi să fie sancţionate universităţile care încalcă 'flagrant' drepturile studenţilor.

'După ani de zile în care părerile noastre nu au mai contat, ne-a ajuns cuţitul la os şi vrem să ne luăm universităţile înapoi. Universităţile sunt făcute să deservească studenţii, şi nu invers, iar situaţia catastrofală în care a ajuns sistemul de universitar ne face să nu mai putem accepta declinul continuu care caracterizează şcoala românească. Parlamentari, miniştri, preşedinţi, primari şi alţi reprezentanţi ai poporului, toţi şi-au asumat atât în discursuri electorale, cât şi în legi nerespectate, că educaţia trebuie să fie o prioritate pentru România, însă niciunul nu a mişcat un deget pentru asta. Începând de azi, luăm noi soarta sistemului universitar românesc în mâinile noastre şi refuzăm să părăsim universităţile până nu se găsesc soluţii la problemele semnalate de noi', a declarat liderul ANOSR, Cristi Popescu, citat în comunicatul de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.