Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studenții amenință cu proteste, după ce au văzut câți bani a primit Ministerul Educației: 'Cel mai scăzut nivel de finanțare din istoria recentă'

mediafax.ro
cursuri studenti

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) susține că alocarea bugetară acordată Ministerului Educației, de 2,1% din Produsul Intern Brut, reprezintă cel mai scăzut nivel de finanțare din istoria recentă.

„Cu o modificare pozitivă de 7% față de anul 2022, în valoare netă de aproximativ 2 miliarde de lei, de la 30 de miliarde la 32 de miliarde de lei, și în contextul unei rate a inflației de 15,3% în noiembrie 2022, Guvernul României își asumă public scăderea masivă în termeni reali a bugetului acordat domeniului Educație, într-un deplin contrast cu tot ceea ce a promis public în ultimul an”, arată ANOSR într-un comunicat remis presei miercuri.

Conform acestuia, creșterile salariale pentru profesori, bursele pentru studenți, investițiile în infrastructură și îmbunătățirea condițiilor de studiu prin digitalizare „nu reprezintă altceva decât cuvinte fără acoperire în contextul în care guvernanții decid nu doar să nu crească semnificativ finanțarea învățământului, așa cum au promis constant, ci să o reducă în termeni reali”.

Reprezentanții studenților arată că este evident că proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2023 nu are nici cea mai mică legătură cu prioritățile programului „România Educată″.

„Înțelegem faptul că există finanțări importante din PNRR și alte fonduri europene, însă considerăm că acestea sunt insuficiente față de nevoile acute ale sistemului și, tocmai de aceea, trebuie dublate de o finanțare consistentă din Legea Bugetului de Stat, în vederea asigurării implementării programului ”, transmite ANOSR.

Studenții solicită intervenția președintelui României și a premierului pentru corectarea acestui proiect „absurd, care, în ipoteza adoptării sale, va cataloga definitiv educația din România ca un sector de unde pot fi sacrificate resurse”.

ANOSR anunță că își asumă ca, în eventualitatea trimiterii către Parlament a proiectului de lege în această variantă, să demareze de îndată proteste.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.