Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU ALARMANT - Unu din opt medicamente ne pun viața în pericol

USA Today
medicamente pastile

Aproximativ unul din opt medicamente esenţiale din statele cu venituri mici şi medii ar putea fi contrafăcute sau ar putea conţine mixuri periculoase de substanţe, care pun în pericol vieţile pacienţilor, potrivit unui studiu citat de Reuters, scrie News.ro.

Cercetătorii au analizat date provenite din 350 de studii precedente, care au testat peste 400.000 de mostre de medicamente, în ţări cu venituri mici şi medii. Pe ansamblu, aproximativ 14% dintre medicamente erau contrafăcute, expirate sau de calitate scăzută, având o probabilitate mică de siguranţă sau eficacitate, aşa cum s-ar aştepta pacienţii.

CITEȘTE ȘI: Una dintre cele frecvente buruieni din România are proprietăţi uimitoare: Previne cancerul şi diabetul

”Medicamentele de calitate scăzută pot conţine o proporţie scăzută sau niciun fel de substanţă farmaceutică activă, ceea ce poate duce la prelungirea bolii, eşecul tratamentului sau poate contribui la rezistenţa la medicamente”, a declarat autorul principal al studiului, Sachiko Ozawa, de la University of North Carolina.

În alte cazuri, cantitatea de substanţă activă este prea mare şi provoacă o supradoză de medicaţie, a scris Ozawa pe email.

”Dacă este contaminată sau conţine alte substanţe active, atunci medicaţia poate provoca otrăvire, reacţii adverse sau decese evitabile”, a afirmat cercetătoarea.

Majoritatea cercetărilor care au avut loc până acum s-au concentrat pe medicamentele contrafăcute sau nesigure din alte puncte de vedere din Africa, iar aproximativ jumătate din studiile incluse în analiza actuală au avut loc acolo.

Aproape unul din cinci medicamente testate în Africa au fost false sau nesigure, potrivit cercetătorilor.

O altă treime din studiu a fost realizat în Asia, unde 14% dintre medicamentele testate s-a constatat că sunt contrafăcute sau nesigure din alte motive.

Majoritatea medicamentelor testate au fost antibiotice şi medicamente împotriva malariei. Pe ansamblu, circa 19% dintre medicamentele antimalarie şi 12% dintre antibiotice erau falsificate sau nesigure.

Medicamentele falsificate sau fabricate în condiţii improprii afectează fără niciun dubiu pacienţii, dar studiul actual nu a stabilit câţi oameni au suferit efecte adverse grave sau au murit din cauza medicamentelor falsificate.

CITEȘTE ȘI: Nutriţioniştii dezvăluie meniul ideal: Ce ar trebuie să mâncăm pentru a ne menţine tineri

Cercetătorii au încercat să analizeze impactul economic al medicamentelor contrafăcute sau fabricate impropriu şi au constatat că acesta ar putea fi cuprins între 10 miliarde de dolari şi 200 de miliarde de dolari.

Studiul nu a analizat situaţia din ţările cu venituri ridicate, dar îngrijărările legate de calitatea medicamentelor nu este limitată la statele mai sărace, a spus Ozawa.

”Chiar şi în ţările cu venituri ridicate, achiziţia de medicamente ieftine, din surse online ilegale, ar putea avea ca efect obţinerea unor medicamente care nu respectă standardele sau contrafăcute. Verificaţi sursa înainte de a cumpăra medicamente şi conştientizaţi autorităţile de această problemă, pentru a putea îmbunătăţi lanţul global de aprovizionare cu medicamente”, a spus Ozawa.

Studiul nu a fost un experiment controlat menit să dovedească modul în care medicamentele contrafăcute sau de calitate scăzută afectează direct pacienţii. Iar impactul economic a fost prea dificil de evaluat din studii de amploare mai mică, care deseori nu includ metodologia detaliată de calculare a impactului financiar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.