Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Avantajul echipelor gazdă s-a redus la jumătate după izbucnirea pandemiei de COVID-19

Avantajul echipelor gazdă s-a redus la jumătate în condiţiile disputării meciurilor de fotbal cu porţile închise după izbucnirea pandemiei de coronavirus, arată un studiu realizat de spaniolul Carlos Cueva, cercetător de la Universitatea din Alicante (UA), ce a luat în calcul datele din principalele campionate, scrie EFE.

"Înainte ca stadioanele să fie închise pentru public, echipa gazdă câştiga 45% din meciuri, iar oaspeţii 29%, o diferenţă de 16 procente. După închiderea stadioanelor, gazdele câştigă 41% din meciuri, iar oaspeţii, 33%, o diferenţă de 8 procente", a explicat Cueva, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Document făcut public de Gheorghe Piperea! Ecaterina Andronescu și Șerban Nicolae l-au denunțat pe Nicușor Dan la DNA

Alt rezultat semnificativ al investigaţiei este diferenţa dintre numărul cartonaşelor primite de echipele gazdă şi echipele oaspete. Perioada pandemiei este singura în care arbitrii nu-i sancţionează mai mult pe oaspeţi decât pe gazde.

Cu public, formaţiile oaspete sunt sancţionate cu 3% mai multe lovituri libere, cu 17% mai multe cartonaşe galbene şi 33% mai multe cartonaşe roşii decât gazdele. După închiderea stadioanelor, aceste diferenţe, care erau semnificative statistic, au dispărut, a adăugat cercetătorul de la Universitatea din Alicante.

Conform datelor colectate de Cueva, echipele care joacă acasă au cu 4% mai puţine şanse de victorie decât înaintea pandemiei, în timp ce şansele oaspeţilor au crescut cu 4%.

Citește și: Colegul lui Dan Bittman, reacție dură: Vă spun că am un IQ peste medie. Mie îmi pute ceva și cred că multora la fel

Studiul a luat în calcul datele de la peste 230.000 de meciuri disputate între 1993 şi 2020 în 41 de ligi şi 30 de ţări.

"Au fost comparate proporţiile victoriilor, remizelor şi înfrângerilor şi media faulturilor şi a cartonaşelor echipelor locale şi vizitatoare înainte şi după pandemie", a explicat Cueva.

"În plus, în analiza statistică, analizăm alţi factori potenţial relevanţi, precum calendarul campionatului, sezonul sau dacă închiderea stadioanelor a fost totală sau parţială", a spus Cueva.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.