DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Începe MARELE STUDIU COVID-19: explicațiile Ministerului Sănătății

Pinterest
coronavirus

Studiul de seroprevalenţă a infecţiei SARS-CoV-2, coordonat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, va avea loc în perioada iunie - septembrie, potrivit unui ordin al ministrului Sănătăţii, urmând să fie testate aproape 30.000 de persoane. Vor fi testate persoane fără semne şi simptome de boală infecţioasă, în conformitate cu prevederile legale şi care îşi vor exprima consimţământul informat de participare la studiu.

"Urmărim determinarea gradului de răspândire a infecţiei SARS-CoV- 2 în populaţia României, pentru a putea fundamenta adecvat viitoarele măsuri de protecţie a sănătăţii populaţiei. Institutul Naţional de Sănătate Publică va coordona tehnic proiectul, va prelucra şi va analiza datele, astfel încât în luna septembrie să avem primele rezultate. Conform estimărilor, un număr de 29.019 de seruri reziduale urmează să fie colectate şi investigate. În acest sens, vom aloca institutului 1,6 milioane de lei pentru achiziţia de kituri, reactivi etc", a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, conform unui comunicat de presă transmis marţi.

Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătăţii a finalizat ordinul pentru aprobarea efectuării acestui studiu, care va include seruri reziduale recoltate de la persoane din toate grupele de vârstă, care se prezintă conjunctural pentru recoltări de analize la laboratoarele din fiecare judeţ pe durata perioadei de înrolare şi care vor fi selectate cu pas de eşantionare.

"Direcţiile de sănătate publică vor selecta la nivelul fiecărui judeţ şi al municipiului Bucureşti un număr de 3-5 laboratoare care vor participa la studiu. Sunt laboratoarele proprii şi/sau laboratoare externalizate ale spitalelor judeţene, care deservesc ambulatorul de specialitate, alte laboratoare publice sau private care furnizează servicii pentru pacienţi neinternaţi, laboratoare cu adresabilitate mare (peste 1.000 probe/săptămână sau peste 40.000 probe/an). Nu vor fi selectate în studiu laboratoarele proprii sau externalizate ale spitalelor de boli infecţioase, ale centrelor de transfuzii, ale spitalelor COVID sau ale spitalelor de pneumoftiziologie TBC sau laboratoare care deservesc cu predilecţie aceste tipuri de spitale", a explicat ministerul.

Acest studiu, care este avizat de Consiliul Ştiinţific al Institutului Naţional de Sănătate Publică - Comitetul de Etică a Cercetării, va fi realizat cu respectarea "deplină" a principiilor şi regulilor de etică şi a confidenţialităţii datelor cu caracter personal, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Potrivit comunicatului, ordinul pentru aprobarea efectuării studiului de seroprevalenţă a infecţiei SARS-CoV-2 pe teritoriul României urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Citește și: De ce a răbufnit Marcel Ciolacu la Antena 3 .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.