Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu din Israel: Cea de-a patra doză de vaccin este aproape ineficientă împotriva Omicron

swaddle-wkwcb6s.stackpathdns.com
Omicron

Cea de-a patra doză a unui vaccin anti-COVID-19 determină o creştere a numărului de anticorpi până la niveluri mai mari decât cele rezultate în urma administrării dozei a treia, dar nu este suficientă pentru a preveni infectarea cu varianta Omicron a noului coronavirus, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu realizat în Israel, informează Reuters.

Medicii de la Sheba Medical Center au administrat cea de-a doua serie de doze "booster" într-un studiu clinic la care au participat angajaţii acestei clinici şi au studiat efectele generate de a patra doză a vaccinului Pfizer asupra unui grup de 154 de persoane într-un interval de două săptămâni, precum şi efectele induse de a patra doză a vaccinului Moderna asupra unui grup de 120 de persoane la o săptămână după inoculare, a declarat Gili Regev-Yochay, directoarea secţiei de boli infecţioase din această clinică israeliană.

Aceste rezultate au fost comparate cu cele obţinute de la un grup de control, alcătuit din persoane care nu au primit a patra doză de vaccin. Voluntarii din grupul Moderna primiseră anterior trei doze de vaccin Pfizer, au precizat reprezentanţii clinicii.

A patra doză a acestor vaccinuri anti-COVID-19 a dus la o creştere a numărului de anticorpi, "care a fost chiar puţin mai mare decât cea obţinută după a treia doză", a dezvăluit Gili Regev-Yochay.

"Totuşi, probabil că acest nivel nu este suficient pentru Omicron", a declarat ea în faţa reporterilor. "Ştim până acum că nivelul de anticorpi de care este nevoie pentru a obţine protecţie şi pentru a nu ne infecta cu Omicron este probabil prea ridicat pentru acest vaccin, chiar dacă vorbim despre un vaccin foarte bun", a adăugat cercetătoarea israeliană.

Rezultatele studiului, despre care reprezentanţii spitalului au spus că este primul de acest tip realizat la nivel mondial ce priveşte a patra inoculare într-o schemă cu vaccinuri combinate, sunt preliminare şi nu au fost încă publicate într-o revistă ştiinţifică.

Decizia Israelului de a oferi a patra doză de vaccinuri anti-COVID-19 persoanelor cu imunitate compromisă ar putea să inducă un mic avantaj medical, a spus Gili Regev-Yochay, citată de DPA. Cu toate acestea, specialista israeliană nu a recomandat extinderea campaniei de vaccinare cu a patra doză la nivelul întregii populaţii.

Israel este ţara care a implementat cea mai rapidă campanie de vaccinare cu schema iniţială împotriva COVID-19 în 2021. Începând de luna trecută, Israelul oferă cea de-a patra doză - al doilea "booster" - persoanelor din categoriile cele mai vulnerabile şi celor din grupele de mare risc, inclusiv persoanelor de peste 60 de ani.

În acest context, Gili Regev-Yochay a vorbit despre dilema autorităţilor israeliene de a continua să ofere a patra doză persoanelor sănătoase de peste 60 de ani, având în vedere rezultatele preliminare ale acestui studiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.