Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Endometrioza nediagnosticată poate avea un impact negativ asupra fertilităţii femeilor

South China Morning Post
adn bebelus nastere prenatal sarcina gravida

Un nou studiu realizat de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Queensland (UQ), Australia, a constatat că endometrioza nediagnosticată poate avea un impact negativ asupra fertilităţii femeilor şi poate afecta negativ anumite tratamente de fertilitate, informează Xinhua miercuri.

Concluziile studiului, publicate miercuri în jurnalul Human Reproduction, au evidenţiat importanţa depistării endometriozei înainte ca femeile să înceapă tratamentele pentru fertilitate, potrivit dr. Katrina Moss, cercetătoare la Facultatea de Sănătate Publică din cadrul UQ.

Endometrioza este o tulburare ce provoacă dezvoltarea de ţesuturi endometriale în afara uterului.

Conform datelor Institutului australian pentru bunăstare şi sănătate (AIHW), se estimează că, în medie, una din nouă femei din Australia este diagnosticată cu această afecţiune, iar dintre persoanele afectate 40 de procente suferă de infertilitate din această cauză, potrivit Agerpres.ro.

De asemenea, aceasta este o afecţiune care, în mod istoric, a fost subdiagnosticată sau diagnosticată eronat la femei. AIHW a menţionat că este nevoie, în medie, de şapte ani ca femeile care suferă de această afecţiune să fie diagnosticate în mod corect.

"În studiul nostru naţional asupra a 1.322 de femei, 35% dintre participante au prezentat endometrioză, iar o treime dintre acestea nu au fost diagnosticate decât după ce au început tratamentul de fertilitate", a declarat dr. Moss.

Subdiagnosticarea sau diagnosticarea eronată le poate face pe multe femei să cheltuiască mai mulţi bani şi mai mult timp urmând tratamente de fertilitate utilizate în mod normal înainte de FIV (fertilizare in vitro).

"Femeile care au fost diagnosticate târziu au fost de patru ori mai predispuse să parcurgă o mulţime de cicluri, uneori până la 36 de cicluri de tratament (non-FIV) pentru fertilitate", a notat dr. Moss. "Acestea au avut, de asemenea, cu 33% mai puţine şanse de a trece printr-o naştere".

Specialistul în fertilitate Hayden Homer de la Centrul de Cercetări Clinice al UQ, a declarat că impactul poate fi dublu, deoarece "femeile (afectate) au mai puţine şanse de a avea un copil" şi prezintă un risc mai mare de a suporta "costurile financiare şi psihologice" asociate tratamentelor de fertilitate eşuate.

"Este extrem de avantajos să se diagnosticheze endometrioza înainte de a începe tratamentul de fertilitate şi să se adapteze tratamentul în concordanţă", a subliniat Homer.

Potrivit specialistului, un acces sporit la FIV pentru femeile diagnosticate cu această afecţiune ar putea conduce la rezultate mai echitabile. "Este esenţială vigilenţa cu privire la posibilitatea endometriozei în rândul femeilor care se gândesc la tratamentul de fertilitate, în special în prezenţa durerii pelvine severe", a notat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.