Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Gradul de îndatorare al microîntreprinderilor a fost de 73% în 2018

top datorii

Microîntreprinderile din România întâmpină dificultăți în a-și menține o situație financiară pozitivă, iar gradul de îndatorare - datorii totale în raport cu active totale - al acestora la nivel de sector a ajuns la 73% în 2018, arată un studiu remis miercuri MEDIAFAX.

Sondajul arată că cele mai afectate sunt companiile cu o cifră de afaceri mai mică de 50.000 euro, gradul de îndatorare al acestora atingând 81%. Firmele din domeniul comerțului cu amănuntul se află la un grad de îndatorare de 90%, în timp ce mai bine capitalizate sunt firmele din sănătate cu 49% și servicii profesionale cu 52%.

Analiza face parte dintr-un studiu realizat de fintech-ul Instant Factoring despre evoluția microîntreprinderilor, respectiv a firmelor cu cifra de afaceri de până la 500.000 euro, pe baza datelor preliminare la 2018.

Dintre cele 525.000 de companii ale sectorului, 37% - însemnând 197.000 -, au înregistrat capitaluri proprii negative. Datoriile curente, de sub un an, au fost de 122 miliarde de lei și au reprezentat 60% din totalul datoriilor, mai arată analiza.

Totodată, microîntreprinderile au înregistrat un volum de creanțe de 58,8 miliarde lei, cea mai mare concentrare găsindu-se în intervalul mediu de cifră de afaceri al sectorului, cu aproape 20 miliarde lei, reprezentând 33,6% din total. Primele două sectoare care cumulează cele mai mari volume de creanțe sunt construcțiile cu aproape 10 miliarde lei și activitățile profesionale cu 7,4 miliarde lei.

Potrivit studiului, un alt aspect îngrijorător este și durata mare de încasare a creanțelor, care duce mai departe la neplata datoriilor și afectează direct nivelul de lichidități al firmelor din sector. Pentru companiile cu cifra de afaceri de până în 50.000 euro, perioada medie de încasare a creanțelor a ajuns la 228 de zile, iar cea de plată a datoriilor la 538 de zile. Media sectorului a fost de 164 de zile la încasare și 341 de zile la plată.

Comerțul cu amănuntul, sănătatea & asistența socială și HORECA încasează cel mai repede la 45 de zile, 67 de zile și 73 de zile. Din punct de vedere al achitării datoriilor, cele mai prompte sunt sănătatea & asistența socială, transporturile & depozitarea și educația, cu 110 zile, 174 zile și 184 zile.

Pentru a-și regla nivelul lichidităților din companie, unele firme au optat pentru credite. Acestea au crescut cu 4,8% față de decembrie 2017 și cu 15,6% față de decembrie 2013, sectorul serviciilor beneficiind de cea mai mare pondere, de 45%.

De asemenea, din punct de vedere al plăților restante și la furnizori, sectorul construcțiilor a atins 2 miliarde lei, urmat de comerțul cu ridicata cu 1,6 miliarde lei și de industria prelucrătoare cu 700 milioane lei. Companiile active in sectoarele apă & salubritate și educație au avut cele mai mici plăți restante, de 27,7, respectiv 12,9 miliarde lei în 2018.

Impozitele și contribuțiile plătite de micro-companiile românești la bugetul de stat au fost de 4,2 miliarde de lei în 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.