Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU: Populația lumii se va apropia de 10 miliarde

populatia

Populatia lumii se va apropia de 10 miliarde de locuitori în 2050, comparativ cu 7,3 miliarde la cât se cifreaza în 2015, potrivit unui studiu al Institutului francez pentru studii demografice (Ined) realizat o data la doi ani, publicat miercuri, informeaza AFP, potrivit Agerpres.

Numarul de locuitori a crescut de sapte ori în ultimele doua secole si ar urma sa continue sa creasca 'pâna ce ar putea ajunge la 11 miliarde la sfârsitul secolului al XXI-lea', potrivit estimarilor Ined, care îsi realizeaza studiile în paralel cu cele ale Natiunilor Unite, ale Bancii Mondiale sau altor mari institutii nationale.

Cu toate acestea, cresterea demografica este în declin. Dupa un vârf de peste 2% pe an în urma cu 50 de ani, ea a scazut de atunci la jumatate (1,2% în 2015) si ar continua sa scada, într-un secol, pâna aproape de stabilizarea populatiei mondiale.

Aceasta descrestere are legatura cu diminuarea fertilitatii: 2,5 copii în medie pe femeie astazi în lume, comparativ cu dublul (5 copii) cât era în 1950. Însa, aici se înregistreaza mari disparitati în functie de regiune si tara.

Fertilitatea cea mai scazuta se înregistreaza în Portugalia si Coreea de Sud (1,2 copii pe femeie), iar cea mai ridicata în Niger (7,6 copii).

Printre regiunile unde aceasta ramâne mai mare de trei copii se numara aproape toata Africa, câteva tari din Orientul Mijlociu, regiuni care includ Afganistanul, nordul Indiei si Pakistanul. Tocmai aici s-ar afla grosul cresterii demografice la nivel mondial în viitoarele decenii, precizeaza Ined.

Va exista, de asemenea, o 'formidabila crestere' a populatiei Africii, care ar putea deveni de patru ori mai numeroasa pâna la sfârsitul secolului, trecând de la 1,2 miliarde de locuitori în 2015 la 4,4 miliarde în 2100, în pofida faptului ca multi africani mor din cauza flagelului numit SIDA, subliniaza institutul francez.

O persoana din sase traieste astazi în Africa, iar în decurs de un secol se va ajunge, probabil, la una din trei. În sudul Saharei, populatia ar putea trece de la putin peste 950 de milioane de locuitori în 2015 la aproape 4 miliarde în 2100.

China este astazi tara cea mai populata din lume, cu 1,4 miliarde de locuitori, însa India (1,3 miliarde) 'ar urma sa treaca în fata, probabil înainte de 2030, datorita fertilitatii mai crescute (2,3 copii pe femeie în medie în India, comparativ cu 1,7 în China).

Grupul celor 7 cele mai populate tari din lume (China, India, SUA, Indonezia, Brazilia, Pakistan si Nigeria) totalizeaza în prezent 3,85 de miliarde de locuitori, adica mai mult de jumatate din populatia mondiala.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.