Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Prejudecăţile antisemite sunt cele mai răspândite în Grecia, Polonia şi Ungaria

getty
antisemit

Grecia, Polonia şi Ungaria sunt ţările europene unde prejudecăţile antisemite sunt cele mai răspândite, conform unei anchete efectuate în 16 state pentru conferinţa anuală a Asociaţiei Evreilor Europeni (EJA), relatează AFP.

Conform acestei anchete publicate marţi, mai mult de o treime dintre grecii şi polonezii (36%) şi 30% dintre ungurii intervievaţi consideră că ''evreii nu vor fi niciodată capabili să se integreze deplin în societate''.

Opinia cu privire la existenţa unei ''reţele evreieşti secrete care influenţează afacerile politice şi economice în lume'' este împărtăşită de 58% dintre grecii, 39% dintre ungurii şi 34% dintre slovacii chestionaţi în acest sondaj efectuat pe circa 16.000 de persoane şi ale cărui prime rezultate au fost publicate anul trecut.

Circa 36% dintre grecii, 27% dintre ungurii şi 23% dintre polonezii chestionaţi au ''sentimente mai degrabă negative'' faţă de evrei, procente care sunt aproximativ de 11% în Germania, 8% în Franţa, 3% în Suedia şi Marea Britanie şi 2% în Ţările de Jos. Aceste ultime trei ţări din nordul Europei sunt şi cele unde relativizarea Holocaustului este cea mai puţin puternică, relevă cercetarea care a cuprins 70 de întrebări.

De asemenea, circa 28% dintre grecii, 26% dintre polonezii şi 25% dintre austriecii sondaţi spun că au ''o adversitate tot mai mare faţă de evrei din cauza politicilor Israelului''.

Rabinul Slomo Koves, fondator al Ligii pentru acţiune şi protecţie (Action and protection league - APL), organizaţie parteneră a EJA şi care a comandat sondajul, a subliniat totuşi că această cercetare are în vedere numai prejudecăţile antisemite şi că mai trebuie luate în calcul numărul de incidente antisemite precum şi percepţia populaţiei evreieşti care trăieşte în fiecare ţară, pentru a nu avea o ''imagine total eronată'' asupra situaţiei, informează Agerpres.ro.

''De exemplu, Grecia reiese drept ţara unde prejudecăţile sunt cele mai prezente, dar nu cred că Grecia este ţara cea mai puţin sigură pentru evrei'', a explicat rabinul la o conferinţă de presă.

''Rezultatele îngrijorătoare ale anchetei arată că antisemitismul este profund înrădăcinat în Europa'', a estimat la rândul său rabinul Menachem Margolin, preşedintele EJA, care preconizează adoptarea unui plan de acţiune în 10 puncte la conferinţa acestei asociaţii.

Cercetarea a fost efectuată de institutul Ipsos în perioada decembrie 2019-ianuarie 2020 în Austria, Belgia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Marea Britanie, Ţările de Jos, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia, Spania, Suedia şi Ungaria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.