Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Un 'nivel îngrijorător' de poluare cu plastic a ajuns în regiunea arctică

arctica

Un "nivel îngrijorător' de poluare cu plastic a ajuns în regiunea arctică, potrivit unui studiu publicat marţi de Institutul Alfred Wegener din Germania, Centrul Helmholtz pentru Cercetări Polare şi Marine (AWI), informează agenţia Xinhua.

Un "potop de plastic" transportat de râuri, de aer şi de ambarcaţiuni a ajuns în toate regiunile Arcticii, potrivit studiului. Concentraţii mari de microparticule de plastic pot fi găsite în apă, pe fundul mării, în zone de coastă izolate, în râuri şi chiar în gheaţă şi zăpadă, potrivit Agerpres.ro.

"Arctica este considerată încă a fi o sălbăticie în mare parte neatinsă", a declarat experta AWI Melanie Bergmann. Cercetările acestor oameni de ştiinţă, efectuate alături de colegi din Norvegia, Canada şi Ţările de Jos, demonstrează că "această percepţie nu mai reflectă realitatea".

În fiecare an, între 19 şi 23 de milioane de tone de deşeuri din plastic ajung în sistemele acvatice ale lumii, potrivit studiului. Odată ajunse în oceane, particulele se descompun treptat în fragmente din ce în ce mai mici - de la macroplastice, la microplastice şi nanoplastice - şi pot pătrunde chiar şi în fluxul sanguin uman.

"Plasticul nu este doar o povară pentru ecosisteme, el poate agrava totodată schimbările climatice", au avertizat cercetătorii, amintind că producţia globală de plastic se preconizează că se va dubla până în 2045.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.