Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA temperează optimismul Ucrainei după ultimele ofensive: ‘Să nu mai vorbim de ce armament au rușii în țară!’ (analiză Washington Post)

whyy.org
razboi soldati armata

În ciuda câștigurilor surprinzătoare ale forțelor ucrainene în războiul împotriva Rusiei, administrația Biden anticipează luni de lupte intense în Ucraina, cu victorii și pierderi pentru fiecare tabără, stimulând planurile SUA pentru o campanie pe termen nelimitat, fără perspectiva unui final negociat, informează Washington Post într-o analiză amplă.

Succesul surpriză al forțelor ucrainene în zonele din țară ocupate de trupele rusești în timpul weekend-ului a generat euforie în rândul ucrainenilor secătuiți de luni de lupte. De asemenea, a alimentat speranțele multora dintre susținătorii străini ai Kievului că armata sa improvizată ar putea fi capabilă să expulzeze forța mai mare și mai bine înarmată a Rusiei.

Președintele Volodymyr Zelensky, ridicând miercuri steagul galben-albastru al țării sale deasupra orașului eliberat Izyum, a promis că va fi "cu siguranță imposibil de ocupat poporul nostru, poporul ucrainean". Oficialii de la Kiev au declarat că forțele au recucerit aproximativ 3.000 de kilometri pătrați în regiunile Herson și Kharkiv. Între timp, Ministerul rus al Apărării a descris retragerea dezordonată a forțelor sale drept o "regrupare" tactică.

Oficialii americani au declarat că, deși trupele ucrainene s-au descurcat mai bine în operațiunile ofensive decât anticipaseră chiar și susținătorii lor americani, aceste forțe se vor confrunta cu o perioadă de lupte intense în perioada premergătoare iernii, ca parte a ceea ce ei se așteaptă să fie o traiectorie "neliniară" a războiului.

Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat, care, la fel ca alți oficiali, a vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta despre planificarea internă, a declarat joi că, deși forțele ucrainene au dovedit că pot inversa avansurile făcute de Rusia după invazia președintelui Vladimir Putin din 24 februarie, Rusia a păstrat o forță puternică. "Au echipamente semnificative și arme și muniții poziționate în teritoriile ocupate, ca să nu mai vorbim de ceea ce au în Rusia", a declarat oficialul. "Și astfel, este departe de a se fi terminat, în ciuda impulsului".

Aceste așteptări stau la baza unei strategii americane de a încerca să mențină sprijinul internațional și de a extinde treptat ajutorul militar american, fără injectarea imediată de armament mai greu care ar putea declanșa un război mai amplu, relatază sursa citată.

Progresele din Izium și din alte zone - care au permis locuitorilor locali șocați de obuze să se aventureze afară din casele lor, împărtășind povești de ocupație și abuzuri - au fost cu atât mai entuziasmante după eșecurile ucrainene, inclusiv retragerea din orașul Lisichansk în iulie. După avansurile din weekend din jurul Hersonului, Rusia a lovit centrale electrice și alte infrastructuri, ilustrând disponibilitatea sa de a lovi ținte civile în încercarea de a slăbi hotărârea ucraineană.

Oficialii americani se așteaptă la lupte intense pentru restul toamnei, în timp ce ambele părți încearcă să se plaseze în cea mai bună poziție posibilă înainte ca venirea iernii să îngreuneze transportul și lupta.

Forțele rusești controlează în continuare secțiuni vaste din Ucraina - inclusiv orașele Kherson, Melitopol, Mariupol și Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014 - iar oficialii americani anticipează că Putin ar putea folosi lunile cele mai reci pentru a-și reface armata uzată și demoralizată înainte de a lansa o nouă campanie în primăvară.

Putin a rămas sfidător, amenințând că va întrerupe livrările de gaze către Europa, chiar și în timp ce indicii de disidență publică ridică semne de întrebare cu privire la cât timp poate menține Rusia în spatele a ceea ce Kremlinul a numit "operațiunea sa militară specială".

Oficialii Pentagonului au declarat că analizează modalități de a ajuta Ucraina în evoluția nevoilor de apărare ale acesteia, concentrându-se pe domenii precum apărarea aeriană, supravegherea și capacitatea de luptă. Până în prezent, totalul ajutorului de securitate acordat de SUA Ucrainei se ridică la aproximativ 15 miliarde de dolari de la invazia Rusiei.

În ciuda solicitărilor continue ale Ucrainei pentru echipamente militare noi și mai sofisticate, oficialii americani nu intenționează să extindă imediat gama de armament pe care o furnizează, care a inclus sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate înarmate cu sisteme de rachete ghidate cu lansare multiplă cu rază medie de acțiune. Până în prezent, oficialii nu au autorizat sisteme cu rază de acțiune mult mai mare, inclusiv sistemele de rachete tactice ale armatei.

Până în prezent, strategia americană a fost informată parțial de ceea ce oficialii americani consideră a fi îndepărtarea oricăror posibile negocieri pentru a opri luptele. O avalanșă de încercări de a aprinde discuții substanțiale la începutul luptelor s-a stins, deoarece fiecare parte a adoptat o linie mai dură. "În acest moment, ucrainenii nu au o hartă viabilă de pe care să negocieze. Douăzeci la sută din teritoriul lor a dispărut; ceva de genul 30 la sută din potențialul lor industrial și agricol a dispărut", a declarat săptămâna trecută un înalt oficial al Departamentului de Stat. "De aceea susținem această contraofensivă".

Oficialii americani se așteaptă ca lui Zelensky să-i fie greu să negocieze o înțelegere, chiar dacă ar vrea să facă acest lucru, după ce abuzurile rusești au înăsprit opinia publică împotriva unor posibile concesii față de obiectivele de război ale Moscovei. În plus, spun oficialii, Rusia rămâne un partener de negociere nedemn de încredere, iar obiectivele de război ale lui Putin s-au schimbat în mod repetat pe măsură ce situația tactică a evoluat.

Obiectivul SUA rămâne acela de a ajuta Ucraina să facă progrese pe câmpul de luptă, care îi vor consolida poziția de negociere în cazul în care vor avea loc eventuale negocieri cu Rusia.

Momentul actual atrage atenția asupra unei tensiuni care stă la baza strategiei americane pentru război, în timp ce oficialii canalizează un sprijin militar masiv către Ucraina, alimentând un război cu consecințe globale, încercând în același timp să rămână agnostici cu privire la momentul și modul în care Kievul ar putea ajunge la un acord pentru a pune capăt acestuia.

Alexander Vershbow, care a fost ambasador al SUA în Rusia și secretar general adjunct al NATO, spun că tensiunea ar putea ajunge în cele din urmă la un punct culminant, de exemplu dacă Ucraina se va confrunta cu o alegere între a se mulțumi cu teritoriul pe care îl controla înainte de 24 februarie și a îmbrățișa un conflict mai lung cu scopul de a recuceri toate zonele aflate sub controlul Rusiei din 2014. "Ucrainenii sunt în momentul de față fermi în a spune că nu vom ceda niciun centimetru, dar la un moment dat vor fi necesare alegeri dificile", a declarat joi Vershbow. În acest moment, însă, "administrația nu vrea să ia o poziție".

Fried a declarat că administrația Biden a avut dreptate să abordeze cu prudență lunile următoare, dar a spus că Ucraina este diferită de alte conflicte recente ale SUA.

"Am fost atât de traumatizați de eșecurile noastre în Afganistan și, parțial, în Irak. Aceasta este o situație în care un succes real este posibil - nu inevitabil - și nu este o șansă prea mare", a spus Fried. "A se apleca asupra acestei perspective este în interesul nostru național".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.