Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA atacă Germania în trei scandaluri cu miză geopolitică

merkel

Adevărul:

Germania se află în centrul a trei investigaţii deschise de Statele Unite ale Americii, Berlinul având de răspuns, pe lângă scandalul Volkswagen, suspiciunilor privind spălarea de bani pe care Deutsche Bank a făcut-o pentru doi oligarhi apropiaţi preşedintelui rus Vladimir Putin, dar şi acuzaţiilor că oficiali germani ar fi oferit mită în scandalul FIFA pentru găzduirea Cupei Mondiale din 2006.   Cele două mari puteri economice sunt prinse într-o luptă surdă pe mai multe fronturi, de la negocierile privind TTIP – tratatul de liber schimb între Uniunea Europeană şi SUA, până la susţinerea preşedintelui sirian Bashar al-Assad sau regimul sancţiunilor împotriva Rusiei, ca urmare a anexării Crimeei şi a sprijinului acordat de Kremlin separatiştilor din estul Ucrainei. La acestea se adaugă controversele privind spionarea cancelarului german Angela Merkel de către NSA şi protecţia datelor cu caracter personal pe internet...Curtea Europeană de Justiţie a anulat recent acordul „Safe Harbor“, care permitea giganţilor internetului ca Facebook sau Google să transfere date peste Ocean, între propriile servere. Argumentul instanţei a fost că datele personale ale cetăţenilor din Uniunea Europeană nu sunt protejate la un nivel adecvat, tocmai din cauza supravegherii în masă derulată de către NSA.

România Liberă:

Luna cadourilor va aduce ROMATSA decizia instanţei din Belgia în litigiul dintre fraţii Micula şi statul român, în urma căreia află dacă îi vor fi deblocate fonduri cuvenite de la Eurocontrol. În caz de urgență, ROMATSA ar putea lua credite astfel încât spațiul aerian să nu fie închis... ROMATSA se autofinanțează din banii pe care îi primește de la Eurocontrol ca urmare a furnizării serviciilor de navigaţie aeriană în spaţiul aerian românesc. Însă, recent fraţii Viorel şi Ioan Micula au obţinut în Belgia, în urma unui litigiu cu statul român, o decizie de poprire pentru fonduri de până la 85 milioane de euro, echivalând cu circa jumătate din încasările regiei pe un an. Practic, România este prinsă la mijloc între decizia Curții de Arbitraj de la Washington și cea a Comisiei Europene (CE), cea din urmă solicitând recuperarea ajutorului de stat acordat celor doi oameni de afaceri „suedezi“: Ioan şi Viorel Micula (not.red. – frații Micula au beneficiat de o serie de facilități fiscale, în baza unui tratat bilateral româno-suedez, încheiat cu mulți ani înainte ca România să devină stat membru al UE, aceștia venind în țara noastră ca investitori străini, din Suedia). După decizia Curții de la Washington, la sfârșitul anului trecut, frații Micula au blocat conturile Ministerului Finanțelor și au pus sechestru pe 20% din acțiunile deținute de stat la OMV Petrom.

Ziarul Financiar:

Cum deflaţia, spaima băncilor centrale, s-a instalat în zona euro, şomajul rămâne încăpăţânat la cote ridicate şi economia nu are încă forţa de a sprinta, presiunile sunt mari ca Banca Centrală Europeană să extindă masivul program de achiziţii de active, adică să arunce cu şi mai mulţi bani pe pieţe. Unii analişti cred că problema nu este dacă banca centrală a zonei euro va face aceasta, ci când. BCE îşi poate majora achiziţiile lunare de obligaţiuni sau îşi poate prelungi programul de quantitative easing, iar aceasta nu poate însemna decât un lucru: în Europa dobânzile nu vor creşte în viitorul apropiat. Despre ce va face în continuare cu programul său de un miliard de euro de achiziţii de obligaţiuni, lansat în martie, BCE ar putea da indicii chiar la şedinţa de politică monetară de joi.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.