Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA au declasificat un document referitor la România și Republica Moldova: care este pricipala amenințare

topSecret

Criza din regiunea separatistă Transnistria reprezintă principala "provocare" la adresa integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu impact şi asupra eforturilor de apropiere a ţării de România, conform unei evaluări a Departamentului de Stat din 2010, relevă un document declasificat parţial.

Citește și: SONDAJ CURS - Intenția de vot pentru partide la alegerile parlamentare

În februarie 2010, Departamentul pentru Afaceri Europene din cadrul Departamentului de Stat american evalua stadiul relaţiilor dintre România şi Republica Moldova, analizând inclusiv declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu, care pleda pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, conform unui email al unui oficial din cadrul Departamentului de Stat, Jacob Sullivan.

"De fapt, România şi Republica Moldova au relaţii bune şi nu au probleme reale la frontiere; cele două guverne lucrează la un acord care să facă mai uşoară trecerea frontierei pentru moldoveni. Cea mai mare provocare la adresa integrităţii teritoriale a Republicii Moldova este Transnistria, unde autorităţile de facto se bazează pe prezenţa pe termen lung a forţelor ruse pentru sprijin politic. Liderii Republicii Moldova vor o tranziţie spre o prezenţă multilaterală şi retragerea trupelor ruse, dar acest lucru nu este probabil fără o soluţie politică privind reintegrarea Transnistriei", se arată în emailul oficialului din cadrul Departamentului de Stat, datat 9 februarie 2010. Unele fragmente ale documentului rămân clasificate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.