Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA au deschis un consulat la Nuuk, capitala Groenlandei

Inquam Photos/ Octav Ganea
steagul SUA american

Statele Unite ale Americii au deschis un consulat la Nuuk, capitala Groenlandei - imens teritoriu autonom danez în Arctica - la aproape 70 de ani de la închiderea precedentului, a anunţat miercuri ambasada americană în Danemarca, citată de France Presse.

"Consulatul este un alt semn pozitiv al strânsei colaborări între guvernul american şi guvernele groenlandez şi danez", a indicat într-un comunicat ambasadoarea SUA la Copenhaga, Carla Sands, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Lovitură pentru Guvernul Orban! Raed Arafat a eșuat la întâlnirea cu PSD, USR și Pro România

La sfârşitul lunii aprilie, guvernul regional groenlandez a acceptat un ajutor american în valoare de 12,1 milioane de dolari pentru proiecte civile, în special pentru industria minieră, turism şi educaţie.

Americanii au obţinut în decembrie aprobarea Copenhagăi pentru a deschide acolo un consulat, cel anterior închizându-şi porţile în 1953.

Resursele naturale ale Groenlandei (petrol, gaze, aur, diamante, uraniu, zinc, plumb) şi încălzirea climatică, care deschide noi căi maritime, au trezit interesul marilor puteri pentru această insulă, în special SUA, China şi Rusia.

Citește și: EXCLUSIV În stare de alertă, SPP face noi achiziții de mașini! Limuzine de peste 100.000 de euro

În august, preşedintele Donald Trump şi-a exprimat intenţia de a cumpăra Groenlanda, un mod de a ocupa o poziţie avantajoasă în regiune, unde SUA sunt îngrijorate din cauza pretenţiilor chineze şi ruse. Însă guvernele danez şi groelandez s-au opus planului său.

Groenlanda se bucură de o largă autonomie, dar Danemarca decide în materie de politică externă, apărare şi monetară. Nuuk, capitala şi cel mai mare oraş al Groenlandei, are 18.300 de locuitori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.