Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA pregătesc campania de vaccinare din toamnă! FDA a autorizat vaccinurile adaptate de Moderna şi Pfizer-BioNTech la Omicron

fda vaccin

Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a autorizat miercuri vaccinurile anti-COVID-19 adaptate atât de compania Moderna, cât şi de alianţa Pfizer-BioNTech, pentru a contracara actualele subvariante dominante de Omicron, BA.4 şi BA.5, informează Reuters, potrivit agerpres.

Ambele vaccinuri includ însă şi substanţa activă care combate varianta originară a noului coronavirus, ţintită de toate vaccinurile precedente anti-COVID-19, în contextul în care Statele Unite se pregătesc să desfăşoare o nouă campanie de vaccinare în această toamnă.

Administrat într-o singură doză, noul vaccin Moderna este autorizat pentru persoane de peste 18 ani, în timp ce noul vaccin bivalent produs de Pfizer a fost autorizat pentru persoane cu vârste de peste 12 ani. Aceste doze trebuie să fie administrate după cel puţin două luni de la finalizarea schemei primare de vaccinare sau la cel puţin două luni după cel mai recent booster.

Guvernul american a achiziţionat 105 milioane de doze cu vaccin bivalent Pfizer şi 66 de milioane de doze ale vaccinului adaptat de Moderna, încercând să evite efectele negative ale unui potenţial nou val de infectări, în contextul în care şcolile îşi reiau activitatea şi oamenii petrec mai mult timp în spaţii închise odată cu răcirea vremii.

Grupul Pfizer a anunţat că unele dintre acele doze pot fi livrate imediat, iar compania poate să livreze până la 9 milioane de doze începând din 9 septembrie.

În iunie, FDA a cerut celor două companii să îşi adapteze vaccinurile anti-COVID-19 pentru ca ele să vizeze cele două subvariante de Omicron care se fac vinovate de cea mai recentă creştere a numărului de infectări la nivel mondial. Subvarianta BA.5 reprezintă în prezent peste 88% din totalul infectărilor confirmate în Statele Unite.

Cei doi producători de vaccinuri nu au finalizat încă testarea pe pacienţi umani a boosterelor adaptate pentru a combate subvariantele BA.4 şi BA.5. FDA s-a bazat în decizia sa de autorizare pe datele de siguranţă şi de eficienţă furnizate pentru vaccinurile iniţiale, precum şi pe rezultatele unor studii clinice vizând boostere bivalente create pentru a contracara prima subvariantă Omicron, BA.1.

"Avem încredere în dovezile care susţin aceste autorizaţii", a declarat medicul Peter Marks, un oficial cu rang înalt care monitorizează evaluarea vaccinurilor în cadrul FDA.

Comitetul consultativ pentru vaccinare din cadrul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) se va reuni joi pentru a formula la rândul său o serie de recomandări despre utilizarea acestor vaccinuri adaptate, pe care directoarea CDC, Rochelle Walensky, le va lua în considerare înainte de a anunţa decizia sa finală în această chestiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.