Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA cere Luxemburgului să exercite presiuni în timpul vizitei lui Medvedev pentru ca Rusia să elibereze Crimeea

A.A.L.L.R.R. Marele Duce de Luxemburg și Marea Ducesă (dreapta) si Marele Cuplu Ducal Mostenitor (stanga)

Ambasadorul SUA în Luxemburg, Randy Evans, a cerut luni Marelui Ducat de Luxemburg să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a 'părăsi Crimeea', în ajunul vizitei oficiale a premierului rus Dmitri Medvedev, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Anunţul aşteptat de toată lumea! Pe cine trimite PSD la prezidențiale – Liviu Dragnea, informații explozive

'Este momentul şi locul potrivit pentru ca Luxemburgul să ceară cu fermitate Rusiei să facă un pas înapoi şi să plece din Crimeea', menţionează Randy Evans într-un comunicat.

Marele Ducat de Luxemburg, cu o populaţie de numai 600.000 de locuitori, îl va primi marţi pe premierul rus Dmitri Medvedev pentru o vizită de două zile.

Ambasadorul american nu a ezitat să evoce istoria ţării gazdă în sprijinul apelului său, subliniind că 'Luxemburgul a fost de două ori în situaţia Crimeei - ocupată de o mare putere străină', făcând aluzie la invazia germană în timpul celor două războaie mondiale.

La solicitarea AFP, cabinetul premierului luxemburghez nu a dorit să comenteze acest apel al ambasadorului american.

Peninsulă ucraineană anexată în 2014 de către Rusia, Crimeea se află în centrul crizei dintre Kiev şi Moscova. Washingtonul a denunţat anexarea Crimeei şi a instituit sancţiuni împotriva Rusiei. Uniunea Europeană a adoptat de asemenea mai multe serii de sancţiuni diplomatice şi economice pentru a protesta faţă de anexarea Crimeei şi sprijinul acordat de Rusia rebelilor separatişti din estul Ucrainei.

Dmitri Medvedev va efectua o vizită la Luxemburg marţi şi miercuri la invitaţia omologului său luxemburghez Xavier Bettel.

Însoţit de o delegaţie de aproximativ 12 miniştri şi diplomaţi, el urmează să se întâlnească cu Marele Duce Henri de Luxemburg şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor.

Agenda vizitei are în vedere mai ales relaţiile bilaterale în domeniile economic, politic, cultural, precum şi relaţiile între Rusia şi UE şi marile dosare ale actualităţii europene şi internaţionale.

Această vizită oficială urmează vizitei lui Xavier Bettel şi a ministrului economiei, Etienne Schneider, la Moscova, în octombrie 2017.

În februarie 2018, Rusia a semnat un acord de cooperare în domeniul spaţial cu Luxemburgul, care îşi propune să exploreze mineralele celeste prin programul său de dezvoltare economică 'SpaceResources.lu'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.