Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washingtonul taie accesul armatei chineze la microcipurile Nvidia

sua china

Guvernul american a ordonat producătorului de microcipuri Nvidia să-şi restrângă exporturile către China pentru a reduce riscul folosirii acestor procesoare de către armata chineză, măsură catalogată de Beijing drept o tentativă de a-i impune o ''blocadă tehnologică'', relatează joi agenţiile Reuters şi EFE, potrivit Agerpres.

După ce compania Nvidia a dezvăluit acest ordin într-un document prezentat miercuri organismelor de reglementare, valoarea acţiunilor sale la închiderea pieţei bursiere din New York scăzuse cu 6,6%.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden cere companiei Nvidia să obţină o licenţă specială pentru a-şi exporta produsele către China, inclusiv cipuri A100 şi H100, ceea i-ar putea aduce pierderi de până la 400 de milioane de dolari.

Restricţiile privesc şi piaţa Rusiei, dar Nvidia nu are clienţi în această ţară.

Preşedintele Biden a susţinut la începutul lunii august că China încearcă să exercite influenţe pentru a nu fi adoptată legea pe care a promulgat-o pentru relansarea producţiei de semiconductori în SUA.

Legea prevede investiţii de 280 de miliarde de dolari în acest domeniu şi urmăreşte să consolideze lanţurile de aprovizionare pentru a îmbunătăţi poziţia competitivă a SUA în faţa concurenţei chineze, cu obiectivul de a elimina puternica dependenţă pe care Statele Unite o au în prezent faţă de microcipurile fabricate în străinătate, în special cele produse în China.

Ministerul de Externe al acesteia din urmă a apreciat că restricţiile impuse companiei Nvidia reprezintă o încercare a SUA de a-şi menţine ''hegemonia tehnologică'' şi o tentativă de ''blocadă tehnologică'' împotriva Chinei.

Decizia Washingtonului semnalează o escaladare majoră a acţiunilor americane de forţă împotriva capabilităţilor tehnologice chineze, în timp ce cresc şi tensiunile din jurul Taiwanului, unde se produc mare parte din semiconductorii Nvidia şi ai celorlalte companii majore din domeniu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.