Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA consideră că junta militară din Myanmar a comis un genocid împotriva minorităţii rohingya

Pinterest
Myanmar steag flag

Statele Unite consideră că violenţele comise de militarii din Myanmar împotriva minorităţii rohingya reprezintă genocid şi crime împotriva umanităţii, a declarat duminică pentru AFP un oficial american.

Sute de mii de musulmani rohingya au fugit din Myanmar, ţară cu majoritatea budistă, începând din 2017, după o represiune militară care acum face obiectul unei proceduri pentru genocid în faţa celei mai înalte jurisdicţii a ONU la Haga, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, urmează să susţină un discurs în cadrul unei vizite pe care o va face luni la Muzeul Holocaustului din Washington, unde este prezentă o expoziţie intitulată 'Drumul Burmei (vechea denumire a Myanmarului - n.r.) spre genocid'.

Blinken a declarat în decembrie în cadrul unei vizite în Malaezia că SUA încearcă "extrem de activ" să vadă dacă tratamentul aplicat comunităţii rohingya "ar putea constitui genocid".

Aproximativ 850.000 de etnici rohingya se află în tabere din Bangladeshul vecin, în timp ce alţi 600.000 de membri ai comunităţii au rămas în statul Rakhine, în sud-vestul Myanmarului.

Dosarul deschis împotriva Myanmarului la Curtea Internaţională de Justiţie în 2019 a fost complicat de o lovitură de stat militară anul trecut care i-a înlăturat de la putere pe Aung San Suu Kyi şi guvernul său civil, declanşând manifestaţii masive şi o represiune sângeroasă.

Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace şi criticată de organizaţii de apărare a drepturilor omului pentru implicarea sa în dosarul comunităţii rohingya, este în prezent în arest la domiciliu şi judecată de aceiaşi generali pe care ea i-a apărut la Haga.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.